Wouter Hoeffnagel - 15 augustus 2024

GM in Texas aangeklaagd voor verkoop rijgegevens klanten

Het Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) is door de Amerikaanse staat Texas voor de rechter gedaagd. Het bedrijf zou illegaal data over het rijgedrag van klanten verzamelen, die deze gegevens verkopen aan verzekeringsmaatschappijen.

GM in Texas aangeklaagd voor verkoop rijgegevens klanten image

Dit meldt de procureur-generaal Ken Paxton van de staat Texas in een verklaring. GM zou de gegevens van zeker 1,5 miljoen Texanen hebben verzameld en verkocht,, zonder hen hiervoor om toestemming te vragen of hen hiervan op de hoogte te stellen. Zo zou klanten zijn voorgehouden dat zij zich online moeten registreren voor diverse producten, en bepaalde veiligheidsfuncties anders niet beschikbaar zouden zijn. Onbewust gaven klanten hiermee ook toestemming voor het verzamelen en verkopen van hun gegevens.

De dataverzameling vindt naar verluid plaats via een technologie die sinds 2015 in de meeste voertuigen geproduceerd door GM aanwezig is. Deze technologie registreert en analyseert allerlei gegevens over het rijgedrag van klanten. Op basis hiervan zou GM scores hebben opgesteld, die het vervolgens verkocht aan verzekeraars.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!