Witold Kepinski - 21 augustus 2024

DuckDB en Postgres bundelen de krachten rond data-analyse

De wereld van data-analyse staat op het punt om op zijn kop gezet te worden. DuckDB, de razendsnelle in-memory analytics-database, en Postgres, de populairste open-source relationele database, slaan de handen ineen. Het resultaat is pg_duckdb, een nieuwe Postgres-extensie die analytische kracht toevoegt aan de robuuste transactionele mogelijkheden van Postgres.

DuckDB en Postgres bundelen de krachten rond data-analyse image

Postgres staat bekend om zijn toepassingen voor het beheren van transacties en het opslaan van grote hoeveelheden data. DuckDB daarentegen excelleert in het snel uitvoeren van complexe analyses op deze data. Door beide technologieën te combineren, ontstaat een krachtige oplossing die zowel transacties als analyses op een efficiënte manier kan afhandelen zo melden de twee partners.

De voordelen van pg_duckdb:

  • Snellere analyses: Voer complexe analytische query's direct uit op uw Postgres-data, zonder deze naar een aparte analytische database te hoeven verplaatsen.
  • Gemakkelijk te gebruiken: pg_duckdb is volledig geïntegreerd in Postgres, waardoor het gebruik ervan intuïtief is voor bestaande Postgres-gebruikers.
  • Open source: pg_duckdb is een open-source project, wat betekent dat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling en het verbeteren ervan.
  • Schaalbaar: pg_duckdb kan worden geschaald om aan de behoeften van zowel kleine als grote organisaties te voldoen.
  • Flexibel: pg_duckdb kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, van data warehousing tot machine learning.

Een samenwerking van experts

Aan de ontwikkeling van pg_duckdb werken verschillende toonaangevende bedrijven in de database-industrie mee, waaronder DuckDB Labs, MotherDuck, Hydra, Neon en Microsoft. Elk van deze bedrijven brengt unieke expertise naar het project, waardoor een robuuste en betrouwbare oplossing wordt gegarandeerd.

De toekomst van pg_duckdb

De ontwikkelaars van pg_duckdb hebben ambitieuze plannen voor de toekomst. Ze willen onder andere:

  • Naadloze integratie met cloud-based data warehouses: Gebruikers zullen in staat zijn om zowel lokale als cloud-based data te analyseren met behulp van pg_duckdb.
  • Volledige compatibiliteit met Postgres: pg_duckdb zal alle bestaande Postgres-functies en datatypes ondersteunen.
  • Hoge prestaties: pg_duckdb zal worden geoptimaliseerd voor snelheid en efficiëntie.

Wat betekent dit voor developers?

Als je op zoek bent naar een database-oplossing voor je organisatie, dan is pg_duckdb zeker het overwegen waard. Door de combinatie van de kracht van Postgres en de snelheid van DuckDB, kun je complexe analyses uitvoeren op je data zonder concessies te doen aan de transactiele integriteit.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!