Witold Kepinski - 21 augustus 2024

Oracle implementatie debacle kost gemeente Birmingham miljoenen

De implementatie van een nieuw IT-systeem door de gemeenteraad van Birmingham, de grootste lokale overheid van Europa, is uitgemond in een financiële ramp. Volgens een recent auditrapport zullen de totale kosten van dit project tegen april 2026 oplopen tot maar liefst 216,5 miljoen Britse Pond (280,4 miljoen euro). Dit meldt The Register.

Oracle implementatie debacle kost gemeente Birmingham miljoenen image

In april 2022 ging de raad over op het Oracle Fusion platform, in de hoop op efficiëntiestijgingen en kostenbesparingen. Dit nieuwe systeem moest het verouderde SAP systeem vervangen. De verwachtingen waren hoog, maar de realiteit bleek een stuk minder rooskleurig zo meld The Register.

Sinds de implementatie heeft de raad te kampen met tal van problemen. Het systeem bleek onstabiel, waardoor het onmogelijk was om betrouwbare financiële rapporten op te stellen. Daarnaast ontbrak er een audit trail, waardoor fraude niet kon worden gedetecteerd.

Kosten lopen uit de hand

De kosten van het project zijn inmiddels veel hoger dan oorspronkelijk begroot. Waar men uitging van 19 miljoen Britse Pond, is de verwachte kostprijs gestegen naar 131 miljoen Britse Pond. Maar volgens het Audit Reform Lab liggen de werkelijke kosten nog hoger, namelijk 216,5 miljoen Britse Pond.

Een groot deel van deze extra kosten is te wijten aan het feit dat de raad niet in staat was om de verwachte besparingen te realiseren. Door de problemen met het nieuwe systeem konden budgetten niet goed worden gemonitord, waardoor er grote gaten in de financiën ontstonden.

Wat ging er mis?

Het rapport wijst op verschillende oorzaken voor de mislukte implementatie. Zo bleek de gekozen aanpak, waarbij het systeem zo veel mogelijk 'out of the box' werd geïmplementeerd, niet succesvol. Ook ontbrak het aan voldoende kennis binnen de organisatie om het systeem goed te kunnen beheren.

Lees verdere details in het rapport van het Audit Reform Lab (PDF).

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!