Witold Kepinski - 22 augustus 2024

Duitsland krijgt groen licht van EU voor enorme halfgeleiderfabriek

Duitsland heeft de goedkeuring van de Europese Unie gekregen voor een subsidie ​​van 5 miljard euro ter ondersteuning van de bouw van een geavanceerde halfgeleiderfabriek in Dresden. De nieuwe faciliteit, een joint venture tussen industriële giganten als TSMC en Bosch, moet de positie van Europa op de wereldwijde halfgeleidermarkt versterken en de afhankelijkheid van Aziatische leveranciers verminderen.

Duitsland krijgt groen licht van EU voor enorme halfgeleiderfabriek image

De fabriek, die wordt gerund door European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), zal geavanceerde chips produceren voor automotive en industriële toepassingen. Door gebruik te maken van de nieuwste productietechnieken, streeft de faciliteit ernaar om energiezuinigere en hoogwaardigere chips te produceren.

Waarom is dit belangrijk? 

Halfgeleiders zijn de kleine chips die alles van smartphones tot auto's aandrijven. Een tekort aan deze chips in de afgelopen jaren heeft de wereldwijde toeleveringsketens verstoord en de kwetsbaarheid van Europa benadrukt. Deze nieuwe fabriek wordt gezien als een cruciale stap om Europa zelfvoorzienender te maken in de productie van halfgeleiders.

Belangrijkste punten van het project:

  • Geavanceerde technologie: De fabriek maakt gebruik van de allernieuwste 28/22nm- en 16/12nm-technologieknooppunten, die superieure prestaties en energie-efficiëntie bieden.
  • Open gieterij: De faciliteit zal functioneren als een 'open gieterij ', wat betekent dat elk bedrijf bestellingen kan plaatsen. Hierdoor ontstaat een concurrerender en innovatiever halfgeleiderecosysteem in Europa.
  • Focus op het MKB: De fabriek heeft zich ten doel gesteld om Europese kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) en startups te ondersteunen en hen te helpen bij de ontwikkeling van hun eigen chips.
  • Strategisch belang: Het project sluit aan bij de Chips Act van de EU, die tot doel heeft de positie van Europa op de wereldwijde halfgeleidermarkt te versterken en de afhankelijkheid van derde landen te verminderen.

De nieuwe halfgeleiderfabriek zal naar verwachting in 2029 volledig operationeel zijn en honderdduizenden chips per jaar produceren. Het wordt gezien als een grote stap voorwaarts voor Europa's inspanningen om een ​​wereldleider te worden in halfgeleidertechnologie.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!