Redactie - 22 augustus 2024

Vier misvattingen rondom cybersecurity opgehelderd

IT-leiders zien de steeds meer verbonden economie, de toename van nieuwe endpoints, het tekort aan geschoolde specialisten, generatieve AI en geopolitieke conflicten als de vijf factoren die bijdragen aan het huidige IT-beveiligingsdreigingsniveau, blijkt uit onderzoek van Harfanglab. De integratie van Endpoint Detection and Response (EDR)-software kan helpen hun beveiligingsstrategieën te optimaliseren, en zo deze dreigingen het hoofd te bieden. Het bedrijf gaat in op een aantal misverstanden rondom cybersecurity, zodat bedrijven EDR volledig kunnen benutten.

Vier misvattingen rondom cybersecurity opgehelderd image

"Om bedreigingen effectief aan te pakken is het steeds belangrijker voor bedrijven om hun beveiligingsstrategieën te optimaliseren. Een manier om dit te doen is door Endpoint Detection and Response (EDR)-software te integreren. Om de voordelen van EDR echter volledig te benutten, moeten enkele veelvoorkomende misverstanden over cybersecurity worden opgehelderd", licht Pierre-Louis Mauratille, hoofd pre-sales bij HarfangLab, toe.

"EDR is gewoon een geavanceerd antivirusprogramma"

Terwijl antivirusprogramma's gericht zijn op het bestrijden van bekende virussen, heeft een EDR-systeem de mogelijkheid om daarnaast digitale gedragspatronen en kwaadaardige binaire AI-bestanden te detecteren. EDR richt zich ook op het continu monitoren van endpoints zoals computers, laptops en servers in een netwerk om verdachte of potentieel schadelijke activiteiten te detecteren. Hierdoor kan het snel reageren door automatische tegenmaatregelen te nemen om de verspreiding van malware te voorkomen of waarschuwingsmeldingen naar het IT-beveiligingsteam te sturen voor nader onderzoek.

"EDR is alleen geschikt voor grote ondernemingen”

Cyberaanvallen vormen een existentiële bedreiging voor organisaties van elke grootte, maar voor kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) is de uitdaging groter, omdat zij over minder middelen en expertise beschikken. Mkb's zijn zich vaak niet voldoende bewust van de risico's en gevaren van cyberaanvallen en onderschatten deze. Slechts 26% van de Nederlandse mkb’s zegt over uitstekende capaciteiten te beschikken om een cyberincident te voorkomen en slechts 22% zegt over uitstekende vaardigheden te beschikken om een cyberincident te detecteren, zo bleek eerder uit onderzoek.

EDR kan bedrijven van alle omvang helpen hun verdedigingsmogelijkheden te versterken en cyberdreigingen effectief te detecteren en te beperken dankzij een snelle responstijd en het verbeterde inzicht in alle aanwezige endpoints. Een EDR-oplossing bewaakt non-stop het gedrag op endpoints. Zodra er iets afwijkends wordt gedetecteerd, grijpt het systeem direct in door bijvoorbeeld het verdachte proces onmiddellijk te stoppen of de betrokken computer van het netwerk te isoleren.

"EDR vereist aanzienlijke financiële middelen"

Elke organisatie heeft zijn eigen structuur en bijbehorende uitdagingen bij het beheren van een EDR-systeem. Er is geen one-size-fits-all-oplossing die voor alle bedrijven geldt, waardoor de kosten variëren. De realiteit is dat het beheren van EDR veel middelen en expertise vereist die vaak ontbreken of beperkt zijn in veel organisaties.

In dergelijke gevallen kan het gebruik van een Managed Service Provider (MSSP) de interne last en kosten verminderen en tegelijkertijd de expertise van het interne team in EDR uitbreiden en verbeteren.

De toenemende complexiteit van de markt met betrekking tot tools zoals SIEM, EDR, NDR en XDR is een andere factor die samenwerking met gespecialiseerde partners voor ondersteuning rechtvaardigt. MSSP's bieden een verscheidenheid aan ondersteuningsopties en -services, waarvan de kosten variëren afhankelijk van de specifieke vereisten van een bedrijf. Er zijn echter oplossingen voor verschillende budgetten, variërend van volledig beheerde services tot het trainen van interne teams.

"We maken al gebruik van SIEM, het toevoegen van een andere tool zou een negatieve impact hebben op de productiviteit van gebruikers"

SIEM en EDR vullen elkaar vaak aan omdat ze verschillende aspecten van beveiligingsbewaking en -respons bestrijken. Terwijl SIEM een breder beeld biedt van de algehele netwerkbeveiliging, richt EDR zich specifiek op het monitoren en reageren op endpoint security-incidenten. De snelle ontwikkeling van nieuwe oplossingen maakt het echter steeds ingewikkelder om alle betrokken actoren te identificeren. Gezien het groeiende aantal nieuwe technologieën is het vermogen om bedreigingen vroegtijdig te detecteren onmisbaar.

Moderne EDR-oplossingen zijn geoptimaliseerd om de impact op de prestaties te minimaliseren en naadloos te integreren in elke architectuur. Door EDR te implementeren, krijgt het interne IT-team krachtige tools om bedreigingen effectief te detecteren en erop te reageren. Dit versterkt de beveiligingsmaatregelen van het bedrijf en stelt het IT-team in staat om proactief en efficiënt te reageren op potentiële beveiligingsrisico's.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!