Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2024

Bijna een kwart meer aanvallen op kwetsbare Windows-stuurprogramma's

Aanvallers richten zich steeds vaker op Windows door misbruik te maken van kwetsbare stuurprogramma’s. In het tweede kwartaal van 2024 steeg het aantal systemen dat met deze techniek werd aangevallen met bijna 23% ten opzichte van het eerste kwartaal. Kwetsbare stuurprogramma's kunnen voor een breed scala aan aanvallen worden misbruikt, waaronder ransomware en Advanced Persistent Threats (APT's).

Bijna een kwart meer aanvallen op kwetsbare Windows-stuurprogramma's image

Dit blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky. Cyberaanvallen die gebruikmaken van kwetsbare stuurprogramma's staan bekend als BYOVD (Bring Your Own Vulnerable Driver). Dreigingsactoren proberen hiermee securityoplossingen op een systeem uit te schakelen en privileges te laten escaleren. Dit maakt het uitvoeren van verschillende kwaadaardige activiteiten mogelijk, zoals het installeren van ransomware of het creëren van persistentie voor spionage of sabotage, vooral als een APT-groep (Advanced Persistent Threat) achter de aanval zit. Kaspersky meldt dat deze aanvalstechniek in 2023 in een stroomversnelling is geraakt en momenteel aan kracht wint, met potentiële gevolgen voor zowel individuen als organisaties.

Dynamiek in aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van kwetsbare stuurprogramma's

Beveiliging van kernel omzeilen

“Hoewel de stuurprogramma's zelf legitiem zijn, kunnen ze kwetsbaarheden bevatten. Deze kwetsbaarheden kunnen worden misbruikt voor kwaadaardige doeleinden. Daders gebruiken verschillende tools en methoden om een kwetsbaar stuurprogramma op het systeem te installeren. Zodra het besturingssysteem deze driver laadt, kan de aanvaller deze inzetten om de veiligheidsgrenzen van de kernel van het besturingssysteem te omzeilen voor zijn eigen doeleinden”, legt Vladimir Kuskov, hoofd Anti-Malware Research bij Kaspersky, uit.

Een zorgwekkend aspect van deze trend is de wildgroei aan tools die misbruik maken van kwetsbare stuurprogramma's die online te vinden zijn. Hoewel er in 2024 relatief weinig van deze tools bestaan - er zijn sinds 2021 slechts 24 projecten gepubliceerd - namen Kaspersky-experts vorig jaar een toename waar van het aantal online gepubliceerde tools. “Hoewel niets dreigingsactoren echt tegenhoudt om hun eigen privétools te ontwikkelen, elimineren de openbaar beschikbare tools de noodzaak voor de specifieke vaardigheden die nodig zijn om kwetsbare stuurprogramma's te onderzoeken en te exploiteren. Alleen al in 2023 hebben we ongeveer 16 nieuwe tools van deze aard geïdentificeerd, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van de slechts één of twee die we in voorgaande jaren hebben waargenomen. Gezien deze toename is het zeer raadzaam om robuuste beschermingsmaatregelen te implementeren voor elk systeem”, aldus Kuskov.

Lees meer over het dreigingslandschap voor kwetsbaarheden en exploits in Q2 2024 op Securelist.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!