Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2024

Gartner identificeert de disruptieve technologieën van dit jaar

De focus rondom generatieve AI (GenAI) verschuift van enthousiasme rond basismodellen steeds meer naar use cases die return on investment (ROI) stimuleren, blijkt uit de Hype Cycle for Emerging Technologies van Gartner. De 25 disruptieve technologieën die Gartner in deze Hype Cycle identificeert kunnen we onderverdelen in vier belangrijke gebieden: autonome AI, productiviteit van ontwikkelaars, totale ervaring en mensgerichte beveiligings- en privacyprogramma's.

Gartner identificeert de disruptieve technologieën van dit jaar image

"Generative AI (GenAI) is voorbij de 'Peak of Inflated Expectations', aangezien de focus van bedrijven blijft verschuiven van enthousiasme rond basismodellen naar use cases die ROI stimuleren", aldus Arun Chandrasekaran, Distinguished VP Analyst bij Gartner. "Dit versnelt autonome AI. Hoewel de huidige generatie AI-modellen geen agency heeft, brengen AI-onderzoekslaboratoria snel agents uit die dynamisch kunnen interacteren met hun omgeving om doelen te bereiken, hoewel deze ontwikkeling een geleidelijk proces zal zijn."

"Hoewel AI de aandacht blijft trekken, moeten CIO's en andere IT-managers ook andere opkomende technologieën onderzoeken met transformatiepotentieel voor ontwikkelaars, beveiliging en klant- en werknemerservaring en een strategie bedenken om deze technologieën te benutten in overeenstemming met het vermogen van hun organisaties om onbewezen technologieën te verwerken", aldus Chandrasekaran.

Afbeelding 1. Hype Cycle voor opkomende technologieën, 2024

Bron: Gartner (augustus 2024)

Vier thema's van opkomende technologische trends

Autonome AI: De snelle evolutie van AI levert autonome AI-systemen op die kunnen werken met minimale menselijk toezicht, zichzelf kunnen verbeteren en effectief kunnen worden in besluitvorming in complexe omgevingen. Deze geavanceerde AI-systemen die elke taak kunnen uitvoeren die een mens kan uitvoeren, ontwikkelen zich langzaam van sciencefiction naar realiteit. Deze technologieën omvatten multiagentsystemen, grote actiemodellen, machineklanten, humanoïde werkende robots, autonome agenten en reinforcement learning.

Verhogen van de productiviteit van ontwikkelaars: Productiviteit van ontwikkelaars gaat over meer dan snel code schrijven. Het wordt beïnvloed door de effectieve communicatie en samenwerking van ontwikkelaars en hun gevoel van energieke focus, volledige betrokkenheid en plezier (in de "flow-staat" zijn).

"Technologie revolutioneert de manier waarop ontwikkelaars software ontwerpen en leveren, waardoor ze productiever zijn dan ooit", aldus Chandrasekaran. "Het zorgt ervoor dat ze snel producten van hogere kwaliteit leveren en tegelijkertijd de winst maximaliseren door de tevredenheid, samenwerking en flow van ontwikkelaars te verbeteren." Opkomende technologieën die de productiviteit van ontwikkelaars mogelijk maken zijn onder meer AI-augmented software engineering, cloud-native, GitOps, interne ontwikkelaarsportals, prompt engineering en WebAssembly.

Totale ervaring ondersteunen: Totale ervaring - ook wel total experience genoemd - is een strategie die verbeterde gedeelde ervaringen creëert door het met elkaar verweven van de klantervaring, werknemerservaring, multi-experience en gebruikerservaringspraktijken. Het gebruikt technologie om kritieke interacties aan te pakken, waardoor zowel klanten als werknemers meer macht krijgen, met als doel meer vertrouwen, tevredenheid, loyaliteit en voorspraak te stimuleren. Technologieën om te beoordelen zijn onder andere een digital twin van een klant, spatial computing, zogeheten superapps en 6G.

Mensgerichte beveiliging en privacy leveren: Organisaties worden veerkrachtiger door het gebruik van beveiligings- en privacytechnieken die een cultuur van wederzijds vertrouwen en bewustzijn van gedeelde risico's tussen teams creëren.

"Beveiligingspraktijken vertrouwen te vaak op het uitgangspunt dat mensen zich op een volledig veilige en beveiligde manier kunnen gedragen. Maar wanneer werknemers een keuze moeten maken tussen beveiliging en zakelijke levering, kiezen ze vaak voor zakelijke levering. In sommige gevallen omzeilen ze daarbij te strenge beveiligingscontroles", aldus Chandrasekaran. "Mensgerichte beveiliging en privacy weven een strak beveiligings- en privacyweefsel in het digitale ontwerp van de organisatie."

Opkomende technologieën die mensgerichte beveiliging en privacy ondersteunen, zijn onder andere AI TRiSM, cybersecurity mesh-architectuur, digitaal immuunsysteem, desinformatiebeveiliging, federated machine learning en homomorfe encryptie.

Gartner IT Symposium/Xpo

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Hype Cycle for Emerging Technologies, 2024'. Ook deelt Gartner aanvullende analyses van opkomende technologieën tijdens Gartner IT Symposium/Xpo, een reeks conferenties gericht op CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en -deelnemers onderzoeken de technologieën, inzichten en trends die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, waaronder AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse en executive leadership. Aankomende data en locaties voor Gartner IT Symposium/Xpo zijn:

  • 9-11 september 2024 | Gold Coast, Australië
  • 21-24 oktober 2024 | Orlando, FL
  • 28-30 oktober 2024 | Tokio, Japan
  • 4-7 november 2024 | Barcelona, ​​Spanje
  • 11-13 november 2024 | Kochi, India
Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!