Wouter Hoeffnagel - 22 augustus 2024

Noyb dient privacyklachten in tegen Europees Parlement na datalek

Privacyorganisatie noyb dient twee klachten in tegen het Europees Parlement bij de European Data Protection Supervisor (EDPS). Het Europees Parlement heeft volgens de Oostenrijkse privacyvoorvechter onvoldoende gedaan voor het beschermen van de persoonsgegevens van zijn medewerkers.

Noyb dient privacyklachten in tegen Europees Parlement na datalek image

Aanleiding voor de twee klachten is een datalek in het wervingsplatform 'PEOPLE' van het Europees Parlement. Dit lek is in mei door het Europees Parlement gemeld aan personeel. Noyb stelt echter dat het lek lange tijd is stilgehouden. Ook zou er nog altijd weinig duidelijkheid zijn over het datalek; onder meer de oorzaak is nog altijd niet helder. Noyb stelt dat het Europees Parlement met zijn werkwijze rondom het lek de General Data Protection Regulation (GDPR) schendt, en wil dat de EDPS het Europees Parlement dwingt zich aan deze Europese verordening te houden.

Van paspoortgegevens tot strafbladen

Het wervingsplatform omvat allerlei gevoelige informatie over werknemers. Denk daarbij aan identiteitskaarten en paspoorten, uittreksels uit het strafregister en verblijfsdocumenten, maar ook aan huwelijksakten waaruit de seksuele geaardheid van mensen kan worden afgeleid. De gegevens van zo'n 8.000 medewerkers van het Europees Parlement zijn opgeslagen in het platform.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!