Redactie - 25 augustus 2024

Voormalig bankdirecteur steelt 47 miljoen dollar om aan cryptozwendel deel te nemen

Een voormalig bankdirecteur uit het Amerikaanse Kansas is veroordeeld tot ruim 24 jaar celstraf. De man verduisterde 47 miljoen dollar, en stapte hiermee in een cryptocurrencyzwendel.

Voormalig bankdirecteur steelt 47 miljoen dollar om aan cryptozwendel deel te nemen image

Volgens de aanklager werd bankier Shan Hanes gedreven door hebzucht, toen hij bankmedewerkers de opdracht gaf miljoenen aan fondsen over te maken naar een cryptowallet die werd beheerd door onbekenden. Hij was eind 2022 voor het eerst benaderd door oplichters via WhatsApp. Nadat hij zijn eigen fondsen had opgemaakt op zoek naar beloofde winsten, stal Hanes tienduizenden dollars van een plaatselijke kerk.

Daarna ging hij aan de haal met geld van een plaatselijke beleggersclub en uiteindelijk met het studiegeld van zijn dochter, meldt NBC News. Toen al die bronnen waren opgedroogd, begon hij bankfondsen te stelen, in de valse hoop dat hij door het sturen van meer geld eindelijk rendement op zijn cryptocoins zou krijgen.

Pig butchering

De ‘pig butchering’ (waarbij een slachtoffer door oplichters volledig wordt leeggeroofd, nvdr.) leidde uiteindelijk tot de ondergang van de Heartland Tri-State Bank (HTSB) in Elkhart, Kansas. Volgens NBC News heeft Hanes minstens één kans gemist om zich te realiseren dat hij werd opgelicht. Nadat hij een lening van twaalf miljoen dollar had aangevraagd bij zijn buurman, ontdekte die de oplichting en weigerde hij het geld te lenen. Toch ging Hanes door met geld overmaken. Het zou uiteindelijk de buurman zijn die de bank verwittigde, maar zelfs na zijn ontslag bleef Hanes geloven dat hij nog winst zou maken.

Hanes stond een maximumstraf van dertig jaar te wachten. De 24 jaar die hij kreeg is 29 maanden langer dan wat de aanklagers hadden gevraagd. Het faillissement van HTSB leidde tot drama’s in de lokale gemeenschap, waar sommigen tot tachtig procent van hun pensioenspaargeld kwijtraakten.

'Steeds meer pig butchering'

Overheden waarschuwen dat pig butchering meer en meer voorkomt. Vorig jaar nog gaf het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van Financiën een waarschuwing uit, waarin in detail werd uitgelegd hoe de oplichting meestal werkt en waar je op moet letten.

In samenwerking met Data News

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!