Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2024

Uitspraak rechter blaast nieuw leven in rechtszaak wegens dataverzameling via Google Chrome

Google krijgt mogelijk alsnog te maken met een class action-rechtszaak over het verzamelen van data van gebruikers van webbrowser Chrome, zonder dat het bedrijf hiervoor op de juiste manier toestemming heeft gevraagd. De rechter zet een streep door een eerder besluit van een lagere rechter, die oordeelde dat Google met zijn werkwijze de Amerikaanse wet niet heeft overtreden.

Uitspraak rechter blaast nieuw leven in rechtszaak wegens dataverzameling via Google Chrome image

De zaak loopt al sinds 2020 en draait om het verzamelen van data via webbrowser Chrome. Gebruikers kunnen in deze webbrowser onder meer bladwijzers, wachtwoorden en andere data koppelen aan hun Google-account. De aanklagers stellen echter dat Google ook indien gebruikers aangaven dit niet te willen, toch allerlei data over het verzamelde. Het Amerikaanse bedrijf zou hierdoor geen toestemming hebben voor deze dataverzameling.

'Gebruikers moeten begrijpen waarvoor zij toestemming geven'

Een Amerikaanse rechter oordeelde eind 2022 echter dat gebruikers door het accepteren van de privacyvoorwaarden van Google voor deze dataverzameling echter wel toestemming hebben gegeven. Een federale rechter zet door dit besluit nu echter een streep. De federale rechter wijst erop dat de toestemming die gebruikers geven alleen geldig is indien zij daadwerkelijk begrijpen waarvoor zij toestemming geven. In het geval van het privacybeleid van Google zou onvoldoende duidelijk zijn dat gebruikers door het beleid te accepteren toestemming geven voor het verzamelen van hun gegevens.

De zaak is terugverwezen naar een lagere rechter, die zich opnieuw over de zaak gaat buigen. Deze rechter moet onder meer beoordelen in hoeverre de class action-zaak opnieuw moet worden behandeld.

Google heeft al laten weten het niet eens te zijn met het oordeel van de federale rechter. In een verklaring aan The Verge meldt het Amerikaanse techbedrijf de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!