Redactie - 26 augustus 2024

Twitter X investeerders van Elon Musk onthuld: vragen over banden met Rusland

Elon Musk heeft een lijst vrijgegeven van investeerders die financiële steun hebben verleend voor zijn overname van Twitter, dat nu X heet. Onder de opmerkelijke investeerders bevinden zich de Russische miljardairs Petr Aven en Vadim Moshkovich, wat vragen oproept over mogelijke belangenconflicten en de redactionele richting van het platform.

Twitter X investeerders van Elon Musk onthuld: vragen over banden met Rusland image

Petr Aven, medeoprichter van Alfa-Group, een van de grootste particuliere financiële groepen van Rusland, is gesanctioneerd door de VS en het VK vanwege zijn nauwe banden met het Kremlin. Vadim Moshkovich, een Russische landbouwmagnaat, heeft ook sancties ondervonden en staat bekend om zijn connecties met de Russische overheid zo meldt Fortune.

De onthulling van deze investeerders heeft geleid tot speculaties over de mogelijke invloed van Russische belangen op Twitters contentmoderatiebeleid en de algemene redactionele richting. Critici beweren dat de aanwezigheid van deze personen zou kunnen leiden tot een voorkeur voor Rusland en onderdrukking van content die kritisch is over de Russische regering.

Platform

Het is echter belangrijk om op te merken dat hoewel Aven en Moshkovich zijn gesanctioneerd, de specifieke redenen voor die sancties variëren. Bovendien betekent de loutere aanwezigheid van deze investeerders op de aandeelhouderslijst van Twitter niet noodzakelijkerwijs dat ze directe controle hebben over de dagelijkse activiteiten van het platform.

Cybersecurity-experts hebben ook hun zorgen geuit over de mogelijke veiligheidsrisico's die gepaard gaan met investeerders met banden met buitenlandse overheden. Ze waarschuwen dat dergelijke connecties Twitter tot een doelwit kunnen maken voor cyberaanvallen of buitenlandse inmenging.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!