Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2024

AP legt Uber privacyboete van 290 miljoen euro op

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Uber een boete op van 290 miljoen euro. Aanleiding hiervoor is het doorgeven van persoonsgegevens van Europese taxichauffeurs naar de Verenigde Staten (VS). De gegevens zijn daarbij volgens de toezichthouder onvoldoende beschermd.

AP legt Uber privacyboete van 290 miljoen euro op image

De toezichthouder spreekt over een ernstige overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het bedrijf verzamelde onder meer gevoelige informatie over Europese chauffeurs, waaronder accountgegevens en taxilicenties evenals locatiegegevens, foto's, betaalgegevens, identiteitsbewijzen en in sommige gevallen ook strafrechtelijke gegevens en medische gegevens. Het stuurde de gegevens twee jaar lang door naar zijn hoofdkantoor in de VS, zonder daarbij gebruik te maken van een doorgifte-instrument. De AP oordeelt dat de bescherming van de persoonsgegevens hierdoor niet op orde was.

'Bescherming persoonsgegevens buiten EU niet vanzelfsprekend'

"In Europa beschermt de AVG de grondrechten van mensen, door te eisen dat bedrijven en overheden zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Maar buiten Europa is dat helaas niet vanzelfsprekend. Denk aan overheden die op grote schaal data kunnen aftappen."

"Daarom zijn bedrijven meestal verplicht extra maatregelen te nemen als zij persoonsgegevens van Europeanen buiten de Europese Unie opslaan. Uber heeft het in de AVG vereiste niveau van bescherming voor chauffeurs niet gewaarborgd voor de doorgifte van gegevens naar de VS. Dat is zeer ernstig."

Uber heeft de overtreding inmiddels beƫindigd, meldt de AP. Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!