Marco van der Hoeven - 27 augustus 2024

David van den Berg - Digital Realty: Data veilig en lokaal bewaren en verwerken

Niet iedere organisatie wil bedrijfskritische data opslaan en verwerken in anonieme datacenters bij de grote cloudaanbieders. Dat is waar Digital Realty op inspringt met de eigen lokale datacenters, die zo natuurlijk en groen mogelijk worden ingepast in de vestigingsomgeving.

David van den Berg - Digital Realty: Data veilig en lokaal bewaren en verwerken image

“Wij worden vaak als gesprekspartner ingeschakeld bij het verwerken van data”, zegt David van den Berg, Senior Director bij Digital Realty. “Vaak hebben organisaties ergens computing power voor nodig, en dan is het de vraag waar ze dat dan inrichten. Tot nu toe was de trend om dat te doen in de cloud, bij een hyperscaler.”

“Maar er zijn veel transacties bij bedrijven die ze om bepaalde redenen in eigen beheer willen houden. Die doen dat bij ons in een datacenter. Neem bijvoorbeeld een bank. Dat zijn eigenlijk gewoon volledige IT-bedrijven, en die willen hun transactiegegevens graag lokaal bewaren. Dat is ook vaak verplicht.”

Bedrijfsleven en overheid

Die vraag speelt in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid en bijvoorbeeld ziekenhuizen. “Waar we dan met hen over praten is bijvoorbeeld de vraag of zelf opslaan wel de beste manier is? Want het kost veel stroom, het is niet duurzaam, en het is vaak ook niet zo veilig. En het is evenmin hun core-business om dat te beveiligen en om te zorgen dat er een back-up is en dat alles blijft lopen.”

“Naast die vraagstukken zitten ze met interconnectiviteit, want het moet ook allemaal verbonden zijn met elkaar. Dat is waar wij aan bod komen. Wij zorgen voor die interconnectivity, voor duurzaamheid, voor veiligheid, in datacenters in eigen land.”

AI

Ook de enorme groei in het gebruik van AI speelt een rol in deze gesprekken. “Als je je bezighoudt met het verzamelen van data waarmee je AI modellen traint of gebruikt, zijn dat gesprekken over de vraag hoe je dat gaat inrichten. Want dat wil je zeker niet zelf doen, omdat het zo'n gigantische impact heeft. Dat zijn professionele vraagstukken waarbij je experts als Digital Realty voor nodig hebt om dat in te richten.”

“We zijn één van de grootste datacenterspelers in de wereld. Wat we bieden is een nexus, een soort nest waar je je thuis voelt. Daarmee bieden wij de professionele thuisbasis voor artificial intelligence: computing en storage power,cooling en beveiliging . Wanneer je een elektrische auto rijdt, verzamelt die alle gegevens van wat je aan het doen bent en die gegevens worden gebruikt Zo’n auto ‘ziet’ bijvoorbeeld een verkeersbord op de weg, maar misschien is die auto nog nooit op die weg geweest. Toch maakt de auto een beslissing via artificial intelligence om jou te vertellen dat er een snelheidsbeperking is.”

”Bij dergelijke toepassingen zijn wij betrokken, bij zowel de trainingsmodellen als de applicaties. Die zijn allebei heel erg intensief, en wij zien nu een enorme groei aan vragen. En naast de bekende merken van elektrische auto’s die al met ons bezig waren om modellen te trainen en uitvoering te doen, zie je dat nu ook andere bedrijven zich melden. De voorlopers daarvan zijn serviceproviders die deze modellen beschikbaar stellen. Zij kunnen die aam eindgebruikers in het bedrijfsleven of de overheid aanbieden. Elke dag krijgen we daar wel vragen over.”

GPU’s

Dat gaat onder meer ook over de hardware. De daarvoor benodigde GPU's zijn vrij prijzig. “Dus wat voor hen meespeelt is de vraag hoe je die bekostigt. Want je moet ze eerst kopen bij Nvidia, Intel of een andere leverancier. Dit soort computers wordt bovendien vaak watergekoeld, en dat is heel anders dan wat we in het verleden deden, waarbij alles luchtgekoeld was. Het is in een enorme stroomversnelling geraakt, en het ziet er naar uit dat deze stroomversnelling doorgaat.”

Datacenters hebben in Nederland niet altijd de beste reputatie. “De perceptie is dat ze niet mooi zijn, en heel veel stroom kosten. Wij zijn er juist in gespecialiseerd om dat neutraal te doen.. Op een aantal nieuwe vestigingen hebben we geinvesteerd in duurzame warmte-koude opslag, waarmee je voor de koeling de verschillen tussen de seizoenen kunt uitvlakken. Daarmee besparen we fors op de elektriciteit. In plaats van de warmte uit het datacenter zomaar de lucht in de blazen, slaan we deze op onder de grond. In de zomer gebruiken we de relatieve koude lucht uit de winter, en in de winter de relatief warme lucht uit de zomer.”

“We willen ook dat onze datacenters goed in de natuur passen, maar ook dat we goed omgaan met koeling uit de natuur en warmte weer teruggeven. Als we dat echt neutraal kunnen doen dan maken we met elkaar iets dat zin heeft, zonder energie te verspillen.”

Energie

“Organisaties die nu nog zelf grote rekken met computers in hun kelder hebben staan, hebben ontegenzeggelijk een minder goede oplossing voor hun systemen. Je kunt het beter overlaten aan specialisten die het doen tegen minder of zero emission. Na het elektriciteitsgebruik van de computers van onze klanten, is de koeling de grootste energieverbruiker. Het mooie is, dat we daarmee veel energie besparen ten opzichte van individuele kleinere datacenters van klanten zelf, die daar niet in kunnen investeren.”

“Want uiteindelijk gaan datacenters niet meer weg. Ze zijn een onderdeel van wat wij willen als maatschappij. Al die videocalls die nu plaatsvinden draaien in de cloud, maar in feite is dat een plek in een datacenter. En hoeveel energie gebruik je daarbij? Je kunt daarvoor natuurlijke bronnen gebruiken. En ook rekening houden met zaken als waste in zo'n datacenter: de hele dag komen daar bedrijven aanrijden met vrachtwagens. Maar moet dat wel met een vrachtwagen? En wat doe je met die pallets en ander afval? Wij zorgen dat we de hele organisatie sociaal vriendelijk inrichten.”

Partners

Het partner-ecosysteem speelt hierin een cruciale rol. “Wij kunnen helemaal niets alleen. Wij zijn een eco-vriendelijk en verantwoord huis, waar we heel slim omgaan met energie. Maar wij kunnen nooit zelfstandig in gesprek raken met een academisch ziekenhuis, een bodemonderzoeker in Nederland, een retailer, of andere partijen. Dus het hele IT-landschap daartussen is voor ons van essentieel belang.”

“Onze partners zorgen voor de consolidatie van computing, storage, datacenters of security in een veel bredere discussie Die gaat bijvoorbeeld over de transitie naar de cloud, of data proximity, hoe zorg je dat data zo dicht mogelijk bij de klanten staat? Die IT-specialisten zijn serviceproviders en integrators. Zij adviseren eindgebruikers, wij zijn de specialisten die het laatste stuk doen, namelijk de fysieke transitie van computer en storage power naar een meer verantwoorde ruimte bij ons.”

Registreer met 525 euro korting!

Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!