Witold Kepinski - 27 augustus 2024

Hyperscale-datacenters nemen wereldwijde markt over

De wereld van datacenters ondergaat een ingrijpende transformatie. Volgens nieuw onderzoek van Synergy Research Group overstijgt het aantal grote datacenters beheerd door hyperscale-bedrijven nu de 1.000. Deze giganten zijn verantwoordelijk voor een indrukwekkende 41% van de wereldwijde datacentercapaciteit.

Hyperscale-datacenters nemen wereldwijde markt over image

De dominantie van hyperscale-bedrijven is een duidelijke trend. Terwijl zes jaar geleden bijna 60% van de datacentercapaciteit zich in on-premise faciliteiten bevond, is dat aandeel nu gedaald tot slechts 37%. Naar verwachting zal dit cijfer in 2029 verder dalen naar 20%. Deze verschuiving wordt gedreven door de toenemende populariteit van clouddiensten en de schaalvoordelen die hyperscale-bedrijven kunnen bieden.

Colocatie wint aan belang 

Hoewel on-premise datacenters terrein verliezen, blijft colocatie een belangrijke speler in de markt. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om hun IT-apparatuur onder te brengen in colocatiefaciliteiten, waardoor ze kunnen profiteren van de expertise en infrastructuur van deze aanbieders.

Oorzaken van de verschuiving 

Er zijn verschillende factoren die deze verschuiving verklaren:

  • Groei van clouddiensten: De toenemende vraag naar clouddiensten, zoals SaaS, IaaS en PaaS, heeft geleid tot een enorme groei van hyperscale datacenters.
  • Schaalvoordelen: Hyperscale-bedrijven kunnen profiteren van aanzienlijke schaalvoordelen, waardoor ze hun diensten tegen lagere kosten kunnen aanbieden.
  • Complexiteit van IT: Het beheren van een eigen datacenter is complex en kostbaar. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om deze taak uit te besteden aan gespecialiseerde aanbieders.
  • Opkomst van AI: De snelle ontwikkeling van generatieve AI versterkt de trend naar hyperscale datacenters, omdat deze bedrijven beter gepositioneerd zijn om de enorme rekenkracht te bieden die nodig is voor AI-toepassingen.

Toekomstverwachtingen 

De verwachting is dat de dominantie van hyperscale-bedrijven in de komende jaren alleen maar zal toenemen. De opkomst van nieuwe technologieën, zoals 5G en het Internet of Things, zal de vraag naar datacentercapaciteit verder stimuleren. Bedrijven die zich willen aanpassen aan deze veranderende omgeving zullen moeten overwegen om hun IT-strategie aan te passen en meer gebruik te maken van clouddiensten en colocatie.

Conclusie

De datacentermarkt ondergaat een ingrijpende transformatie, waarbij hyperscale-bedrijven een steeds grotere rol spelen. Bedrijven die willen blijven concurreren, moeten deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en hun IT-strategie daarop aanpassen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!