Witold Kepinski - 27 augustus 2024

Cloudmarkt: een wereldwijde strijd met lokale nuances

De wereldwijde cloudmarkt wordt gedomineerd door een handvol grote spelers. Amazon, Microsoft en Google zijn de onbetwiste leiders, met een gecombineerd marktaandeel van bijna 70%. Deze giganten hebben een enorme schaal, diepgaande zakken en een wereldwijd netwerk van datacenters opgebouwd, waardoor het voor andere bedrijven moeilijk is om te concurreren. Dit meldt Synergy Research Group.

Cloudmarkt: een wereldwijde strijd met lokale nuances image

De top drie is overal hetzelfde

Opvallend is dat deze top drie in vrijwel alle regio's dezelfde is. Of het nu gaat om de Verenigde Staten, Europa, Azië of andere delen van de wereld, Amazon, Microsoft en Google zijn altijd in de top drie te vinden. Dit toont aan hoe wereldwijd de cloudmarkt is geworden.

China: een uitzondering

China is een uitzondering op deze regel. Door geopolitieke en historische factoren wordt de Chinese markt gedomineerd door lokale spelers zoals Alibaba, Tencent, China Telecom en Huawei. Westerse cloudproviders hebben het moeilijk om hier voet aan de grond te krijgen.

Lokale spelers vinden kansen

Hoewel de grote drie de markt domineren, zijn er ook kansen voor lokale spelers. Door zich te richten op specifieke niches, zoals bepaalde industrieën of regio's, kunnen ze een concurrentievoordeel behalen. Lokale kennis, geloofwaardigheid en het benutten van lokale wetgeving kunnen hierbij helpen.

Groei en investeringen

De cloudmarkt blijft snel groeien. In het tweede kwartaal van 2024 werden er wereldwijd $79 miljard uitgegeven aan clouddiensten. De Verenigde Staten is de grootste markt, gevolgd door China. Amazon, Microsoft en Google investeren miljarden dollars in de uitbreiding van hun datacenters om aan de groeiende vraag te voldoen.

Conclusie

De cloudmarkt is een dynamische omgeving, waarin schaal, innovatie en wereldwijde aanwezigheid cruciaal zijn voor succes. Hoewel de grote drie een dominante positie innemen, zijn er nog steeds kansen voor lokale spelers om te groeien en een niche te vinden.

Belangrijkste punten:

  • Amazon, Microsoft en Google domineren de wereldwijde cloudmarkt.
  • De top drie is in de meeste regio's hetzelfde.
  • China is een uitzondering met een sterke lokale markt.
  • Lokale spelers kunnen succesvol zijn door zich op specifieke niches te richten.
  • De cloudmarkt blijft snel groeien.
Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!