Redactie - 27 augustus 2024

40 jaar APC UPS: de innovatieve ontwikkelingen gaan door

Dit jaar wordt door Schneider Electric de 40e verjaardag gevierd van de eerste UPS (uninterruptible power supply) die APC in 1984 creëerde - de 450AT+. Schneider Electric blikt in deze blog terug op de talloze innovaties van UPS toepassingen die steeds geavanceerder geworden.

40 jaar APC UPS: de innovatieve ontwikkelingen gaan door image

Het is het deel van de IT-apparatuur dat de meesten van ons als vanzelfsprekend beschouwen en dat soms wordt vergeten in implementatieplannen. Maar het is ook absoluut essentieel voor de betrouwbaarheid in IT-activiteiten door IT-apparatuur van klein tot groot e beschermen.

Natuurlijk hebben we het over de ononderbroken stroomvoorziening (uninterruptible power supply, oftewel UPS). Dit jaar wordt de 40e verjaardag gevierd van de eerste UPS die APC in 1984 creëerde - de 450AT+. UPS-technologie is nu overal waar IT-apparatuur te vinden is en is dankzij talloze innovaties steeds geavanceerder geworden. Het is een fundamenteel onderdeel van elke nieuwe IT-implementatie of -upgrade. IT-leveranciers erkennen het belang ervan en hebben in de loop der decennia grote stappen gezet om ervoor te zorgen dat ook klanten de waarde van een goede UPS zijn gaan inzien.

De rol van de UPS

De UPS levert betrouwbaarheid en gemoedsrust door tijdelijke back-upstroom te bieden wanneer er stroomstoringen optreden. Bovendien zorgt een UPS voor ‘schone’ stroomtoevoer naar IT-apparatuur om schade door spanningspieken en schommelingen bij normaal gebruik te voorkomen.

De afgelopen decennia is de UPS steeds belangrijker geworden, omdat IT-teams en -organisaties steeds afhankelijker zijn geworden van data. Nu het Internet of Things, kunstmatige intelligentie en andere data-intensieve technologieën steeds meer toegepast worden, is de UPS belangrijker dan ooit.

Een toegevoegde waarde voor IT-partners

Momenteel maken wereldwijd ongeveer 150.000 IT-partners van APC gebruik van hun UPS-oplossingen en bijbehorende technologieën om de infrastructuur van klanten te beschermen. Deze partners benutten de mogelijkheden van partnerprogramma's zoals het mySchneider IT Partner Program om hun bedrijf te laten groeien en oplossingen, services en ondersteuning te bieden aan hun klanten.

Inmiddels 40 jaar geleden begon APC met het opbouwen van een markt met de introductie van de eerste UPS in 1984. Een paar jaar later, in 1989, werd het stroombeheer gerevolutioneerd met de lancering van PowerChute-software, waarmee

hardware netjes kon worden afgesloten en de gegevens op deze hardware beschermd. In datzelfde jaar werden partnerschappen aangegaan met twee grote IT-distributeurs, wat van groot belang bleek bij het opbouwen van een partnerecosysteem.

Door de decennia heen is er veel geïnnoveerd. In 1990 werd het Smart-UPSTM-merk geïntroduceerd, dat nu wordt beschouwd als de beste oplossing voor netwerkstroombeveiliging in de sector. In 2004 kwam de nu toonaangevende InfraStruXure-architectuur, de eerste schaalbare modulaire, energie-efficiënte architectuur voor netwerkkritieke fysieke infrastructuur (NCPI), die een integraal onderdeel is van complete stroom- en koelsystemen.

De innovatiereis gaat verder

Het EcoStruxure IT-portfolio biedt leveranciersneutrale datacenter infrastructuurbeheeroplossingen (DCIM) waarmee overal veerkrachtige, veilige en duurzame IT-infrastructuur kan worden beheert. Dat biedt bedrijfscontinuïteit met veilige monitoring, beheer, planning en modellering van een enkel IT-rack tot hyperscale IT, on-premises, in de cloud en aan de edge. Aanvullende diensten helpen de waarde van EcoStruxure IT-oplossingen optimaal te benutten.

Andere recente innovaties zijn de introductie van producten met gerecyclede en recyclebare materialen om duurzaamheidsstrategieën te ondersteunen. Er wordt meer gebruik gemaakt van lithium-ionbatterijen in UPS-modellen, van kleine thuiskantoorunits tot industriële UPS-systemen. Lithium-ion maakt langere levenscycli mogelijk en verlaagt de voetafdruk en onderhoudskosten, wat allemaal bijdraagt aan verduurzaming.

Een duurzame toekomst opbouwen

Digitalisering en elektrificatie staan centraal in duurzaamheidsstrategieën in vrijwel elke sector. Om deze inspanningen te ondersteunen, worden technologieën ontwikkeld zoals de Smart-UPS Ultra. De meest duurzame UPS in zijn soort, die aansluit bij de groeiende vraag naar duurzame oplossingen en recyclingprogramma's.

De Smart-UPS Ultra biedt noodzakelijke betrouwbaarheid en bescherming in een tijd waarin stroomuitval steeds frequenter voorkomt en langer duurt. De oplossing is gebouwd om maximale efficiëntie te leveren in zowel verbruik als voetafdruk, ter ondersteuning van duurzaamheidsinspanningen.

APC blijft innoveren, terwijl vooruit wordt gekeken naar de komende 40 jaar en daarna. Nu alles en iedereen met elkaar verbonden is, hebben organisaties innovatieve technologie nodig om hun activiteiten duurzaam en met vertrouwen uit te voeren. De reis gaat door.

Bekijk de jubileumwebsite, #40YearsOn, voor de volledige innovatiereis en nieuwe mogelijkheden om uw bedrijf te laten evolueren.

In samenwerking met Schneider Eelctric

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!