Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2024

Running mate van Kamala Harris Tim Walz: 'Visuele weergave van data is belangrijk'

“De visuele weergave van data om complexe problemen over te brengen en om verandering teweeg te brengen onder mensen is echt belangrijk", zei Tim Walz, de 41e gouverneur van Minnesota en momenteel running mate voor de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris, tijdens de Esri User Conference. De Amerikaanse staat Minnesota maakt al 49 jaar gebruik van GIS (Geografisch Informatie Systeem)-software om gericht beleid te voeren op gebied van milieu-, sociale en economische plannen. Het Minnesota Executive Map Portfolio, een verzameling online GIS-kaarten met gegevens over de beleidsprioriteiten kinderen en gezinnen, het klimaat en de economie, ondersteunt de besluitvorming, communicatie en samenwerking.

Running mate van Kamala Harris Tim Walz: 'Visuele weergave van data is belangrijk' image

Walz was in de jaren negentig een early adopter van GIS-software, vertelt hij in de presentatie. Hij gebruikte deze onder andere om middelbare scholieren te onderwijzen toen hij aardrijkskundeleraar was en is voorstander van het gebruik van kaarten om plannen te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren. In de keynote beschrijft hij enkele use cases op basis van het Minnesota Executive Map Portfolio:

Bodem en gebruik van land beschermen

Minnesota beschikt over de op één na grootste hoeveelheid histosol-bodems ter wereld, na Alaska. Dit bodemtype bestaat voornamelijk uit organisch materiaal en beslaat slechts 3% van het aardoppervlak, maar bevat ongeveer 30% van de wereldwijde koolstofopslag. Het in kaart brengen van deze gebieden is essentieel, maar dat is slechts het begin. Minnesota is ook een wereldleider in de landbouwproductie van onder andere maïs, sojabonen, suikerbieten, en dierlijke landbouw, waarbij we de grootste kalkoenproducent zijn.

Tegelijkertijd wonen er in de stedelijke regio van de Twin Cities zo’n drie miljoen mensen, en deze stedelijke gebieden breiden zich uit. Walz geeft aan dat er met behulp van gedetailleerde kaarten inzicht wordt verkregen waar deze waardevolle gronden zich bevinden en het landgebruik zorgvuldig kan worden gepland. Zo kunnen landgebruiksvergunningen tot op de vierkante meter nauwkeurig worden afgeven. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het veenland en de bijbehorende koolstofopslag wordt beschermd, terwijl er ook kan worden gebouwd aan de toekomst.

Armoede onder kinderen terugdringen

Onderdeel van het portfolio is een verzameling kaarten die zijn samengesteld om de huidige uitdagingen voor kinderen, jongeren en gezinnen in Minnesota te begrijpen en aan te pakken, waaronder het verminderen van kinderarmoede.

Minnesota behoort tot de vijf staten met de laagste kinderarmoedecijfers en streeft ernaar binnen 12 tot 18 maanden de laagste te worden. Dit wordt bereikt door de meest vooruitstrevende kindertoeslag in het land, gekoppeld aan een progressief belastingstelsel waarbij hogere inkomens meer bijdragen. Hoewel sommige inwoners niet verplicht zijn inkomstenbelasting te betalen door hun lage inkomen, moeten ze wel belastingaangifte doen om in aanmerking te komen voor de terugvorderbare kindertoeslag. Inzicht in het gebruik van de kinderbelastingaftrek door de gemeenschap is essentieel voor gerichte outreach-inspanningen en het meten van het succes bij het verminderen van kinderarmoede.

Deze kaart toont het percentage in aanmerking komende gezinnen dat in 2023 een aanvraag indiende voor de kinderbelastingaftrek op basis van wie hiervoor in aanmerking kwam in 2022. Blauw vertegenwoordigt de gebieden waar minder gezinnen een aanvraag indienen dan er in aanmerking komen. Hoe donkerder het blauw, hoe meer gezinnen in het gebied geen gebruik maken van de kinderbelastingaftrek.

Om ervoor te zorgen dat alle in aanmerking komende gezinnen hiervan profiteren, vertelt Walz dat er gerichte inspanningen zijn geleverd om mensen te bereiken die normaal geen belastingaangifte doen. Dit gebeurde onder andere via pop-up belastingaangiftepunten bij supermarkten en bezoek aan gebedshuizen. In de eerste zes maanden van deze aanpak werd 82% van de doelgroep bereikt, wat heeft geleid tot een vermindering van de kinderarmoede in Minnesota met een derde. Volgens Walz is toont dit aan hoe effectief kaarten kunnen zijn.

Jeugd in contact brengen met beroepsbevolking

Een derde voorbeeld is de verzameling kaarten die zijn samengesteld om de economie van Minnesota beter te begrijpen en te versterken. Het in contact brengen van jeugd met de bestaande beroepsbevolking is een belangrijk onderdeel van een gezonde werkomgeving, en daarom heeft het Minnesota Department of Labor and Industry het Youth Skills Training Program opgezet. Het programma stimuleert, promoot en ondersteunt de ontwikkeling van lokale partnerschappen tussen scholen, werkgevers en maatschappelijke organisaties. Dit wordt ondersteund door een kaart van de percentages van jongeren die beroepsvaardigheden trainen.

Minnesota heeft de laagste werkloosheidsgraad en een van de hoogste arbeidsparticipatiepercentages. Daarom is het van belang dat er geen inzetbaarheid verloren gaat. Dit vereist een duidelijke strategie. Walz vertelt over de jeugdvaardigheidstrainingen bij de impactvolle banen die nodig zijn. Door een kaart te gebruiken van waar deze beschikbaar zijn, vergeleken met waar de werkgevers zijn, en dit te combineren met de middelbare schooldiploma's, vallen er minder studenten buiten de boot.

Belang van GIS

In de keynote wijst Walz op het belang van GIS. Volgens hem zorgen de in de cases genoemde inspanningen, gedreven door GIS, ervoor dat een staat meer floreert en een gezondere economie heeft. In de presentatie zegt hij: “Je kunt niet hopen op verandering, je moet een plan hebben. De tools voor dat plan zijn GIS. Als het publiek niet weet hoe we een doel gaan bereiken, als er geen meetbare, zichtbare vooruitgang is die ze kunnen volgen, zal het heel moeilijk zijn om hun vertrouwen en medewerking te krijgen. GIS helpt bij het opbouwen van vertrouwen. Het overbrengen van complexe gegevens op een begrijpelijke manier helpt om vertrouwen op te bouwen. Als we dat vertrouwen kunnen opbouwen, kunnen we beginnen met het maken van een verschil.”

“GIS helpt bij het ontwikkelen van echte oplossingen, en het voorkomt dat de beleidsmakers en bestuurders op een soort automatische piloot blijven zeggen dat beslissingen de juiste zijn. Laat data aantonen of ze gelijk hebben, laat data ons helpen om de juiste vragen te stellen. Er is een oneindig aantal toepassingen van GIS, omdat dit echt over mensen gaat."

De volledige keynote van Tim Walz tijdens de Esri User Conference 2024 is hier te vinden. Lees daarnaast hier een Q&A met Alison Slaats, chief geospatial information officer van Minnesota.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!