Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2024

Gartner: Investeringen in informatiebeveiliging stijgen met 15,1% in 2025

Eindgebruikers investeren in 2025 in totaal 212 miljoen dollar in informatiebeveiliging. Het gaat om een stijging van 15,1% ten opzichte van 2024, waarin de investeringen naar verwachting uitkomen op 183,9 miljard dollar. Onder meer de populariteit van kunstmatige intelligentie en generatieve AI evenals de toenemende verschuiving naar de cloud zorgen voor meer vraag.

Gartner: Investeringen in informatiebeveiliging stijgen met 15,1% in 2025 image

Dit meldt marktonderzoeker Gartner in een nieuwe prognose. "De aanhoudende verhoogde dreigingsomgeving, cloudbewegingen en het tekort aan talent duwen beveiliging naar de top van de prioriteitenlijst en dwingen Chief Information Security Officers (CISO's) om de beveiligingsuitgaven van hun organisatie te verhogen", aldus Shailendra Upadhyay, Senior Research Principal bij Gartner. "Bovendien beoordelen organisaties momenteel hun behoeften aan endpoint protection platform (EPP) en endpoint detection and response (EDR), en voeren ze aanpassingen door om hun operationele veerkracht en incidentrespons te vergroten na de uitval van CrowdStrike."

Ook AI-adoptie leidt tot hogere investeringen

De adoptie van AI en generatieve AI (GenAI) blijven de investeringen in beveiligingssoftwaremarkten zoals applicatiebeveiliging, gegevensbeveiliging, privacy en infrastructuurbescherming verhogen. Gartner verwacht dat GenAI tot 2025 een piek veroorzaakt in de cybersecurity-middelen die nodig zijn om het te beveiligen. Dit leidt naar verwachting tot een stijging vanm 15% in de uitgaven aan beveiligingssoftware.

Aanvallers zetten sinds de opkomst van GenAI steeds vaker tools en large language models (LLM's) in voor het uitvoeren van grootschalige social engineering-aanvallen. Gartner voorspelt dat tegen 2027 bij ongeveer 17% van de totale cyberaanvallen/datalekken generatieve AI is ingezet.

Meer vraag naar cloudbeveiliging

Naarmate organisaties steeds meer naar de cloud verhuizen, verwachten analisten van Gartner een toename van cloudbeveiligingsoplossingen en groeit het marktaandeel van cloud-native oplossingen. De gecombineerde markt voor cloud access security brokers (CASB) en cloud workload protection platforms (CWPP) bedraagt naar verwachting in 2025 8,7 miljard dollar, een stijging ten opzichte van de voorspelde 6,7 miljard dollar in 2024.

Het wereldwijde tekort aan vaardigheden in de cybersecurity-industrie is een belangrijke factor die investeringen in de markt voor beveiligingsdiensten (beveiligingsadviesdiensten, professionele beveiligingsdiensten en beheerde beveiligingsdiensten) stimuleert. Gartner verwacht dat de vraag naar securityservices sneller stijgt dan die naar andere beveiligingssegmenten.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Forecast: Information Security, Worldwide, 2022-2028, 2Q24 Update'. Daarnaast deelt Gartner meer informatie in het gratis webinar 'How to Plan, Prepare and Build a Cybersecurity Strategy for the Future'.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!