Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2024

Ierse gemeenteraad zet streep door plan voor nieuw datacenter Google

De gemeenteraad van het Ierse Zuid-Dublin geeft geen toestemming voor de bouw van een nieuw datacenter van Google. Het stelt dat de komst van het datacenter te veel druk veroorzaakt op het lokale energienetwerk. Ook zou Google op de locatie zelf te weinig duurzame energie opwekken.

Ierse gemeenteraad zet streep door plan voor nieuw datacenter Google image

Dit meldt het Ierse RTE. Het gaat om de bouw van derde fase van de Ierse datacentercampus op Grange Castle Business Park in het zuiden van het Ierse Dublin. Google wilde hier een nieuw datacenter van 72.400 m2 realiseren, dat bestaat uit acht datahallen. Google wilde het datacenter via een aansluiting op het lokale elektriciteitsnet van energie voorzien. Dit blijkt echter een belangrijk bezwaar van de lokale gemeenteraad.

Ook diverse andere bezwaren

Ook wijst de gemeenteraad erop dat er te weinig duidelijkheid is over zogeheten Power Purchase Agreements (PPA's) die Google in Ierland heeft gesloten. Ook hekelt de gemeenteraad het ontbreken van een verbinding met het aanwezige verwarmingsnetwerk, waar het datacenter van Google restwarmte aan zou kunnen leveren. Google zou ook de impact op het lokale elektriciteitsnet zodra het datacenter in 2027 operationeel zou zijn onvoldoende hebben aangetoond. Het weigert daarom groen licht te geven voor het project.

Google waarschuwde in de aanvraag van de vergunning voor het datacenter dat indien de capaciteit van de campus niet wordt uitgebreid, het bedrijf moeite kan hebben om aan de lokale vraag naar zijn diensten te voldoen. Google heeft nog niet gereageerd op het besluit.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!