Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2024

Europese Commissie onderzoekt of Telegram toch onder DSA valt

De Europese Commissie onderzoekt in hoeverre Telegram toch als poortwachter geclassificeerd moet worden. Dit zou betekenen dat het platform onder de Europese Digital Services Act (DSA) valt en aan strengere regels moet voldoen.

Europese Commissie onderzoekt of Telegram toch onder DSA valt image

Telegram telt naar eigen zeggen 41 miljoen gebruikers in de Europese Unie (EU). Hiermee valt het platform net buiten het bereik van de DSA, wat betekent dat het niet aan de regels hoeft te voldoen die deze Europese wet met zich meebrengt. De Europese Commissie lijkt echter te twijfelen aan deze hoeveelheid; het voert een eigen analyse uit van het aantal gebruikers.

Telegram is een platform opgericht door de broers Nikolaj en Pavel Doerov, die ook de oprichters zijn van VK, het grootste sociale netwerk van Rusland. Telegram maakt het mogelijk versleutelde berichten te plaatsen. Het platform kwam de afgelopen week in het nieuws nadat Frankrijk Pavel Doerov arresteerde. Het land verdenkt de topman ervan te weinig actie te ondernemen tegen illegale content op Telegram, waaronder drugshandel en kinderporno.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!