Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2024

Minister Brekelmans: 'Storing kwam door fout in softwarecode'

Een softwarefout was de oorzaak van de storing bij Nederlandse overheidsdiensten gisteren. Dit meldt minister Brekelmans van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Brekelmans: 'Storing kwam door fout in softwarecode' image

De storing leidde gisteren tot problemen bij diverse overheidsorganisaties. Zo was het C2000- en P2000-netwerk voor hulpdiensten niet bruikbaar en kon het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen updates uitsturen. Ook Eindhoven Airport, dat eveneens gebruik maakt van het netwerk, werd getroffen; op de luchthaven was geen vliegverkeer mogelijk.

'Fout in de softwarecode'

"De oorzaak van het probleem lag in de toegangsverlening tot het zogeheten Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). Door een fout in de softwarecode is een probleem ontstaan in de tijdsynchronisatie op het netwerk. Hierdoor was het niet mogelijk om verbinding te maken met dit netwerk. Er is vooralsnog geen indicatie dat de storing is veroorzaakt door een kwaadwillende partij", schrijft Brekelmans in de brief.

"De storing had effecten op de vaste verbinding, mail en telefonie. De luchtverkeersleiding op Eindhoven Airport ondervond hinder, waardoor de afhandeling van vluchten vertraagd raakte. Verschillende overheidssystemen waren minder bereikbaar. Aan grenspolitietaken moest op een andere manier uitvoering worden gegeven. De storing had ook gevolgen voor de interne bedrijfsvoering van Defensie en andere delen van de overheid. Ondanks al dit ongemak konden veel processen binnen en buiten Defensie wel gewoon doorgang vinden en is de veiligheid niet in het gedrang geweest."

"Inmiddels is de externe dienstverlening grotendeels op orde. De komende uren worden de laatste stappen gezet om systemen volledig te laten functioneren. Defensie monitort dit uiteraard nauwgezet. Na afloop zal Defensie, gezamenlijk met andere betrokkenen, de storing en weerbaarheid van de betreffende IT-systemen evalueren. Zodra er meer bekend is, zal ik uw Kamer hierover informeren."

'Legacy monitoring is niet schaalbaar'

"Moderne infrastructuren zijn gebouwd op een complex netwerk van IT-systemen en vaak doorkruisen ze verschillende hybride en multicloud-omgevingen. Als systemen uitvallen, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Legacy monitoring, die afhankelijk zijn van losse toolsets en war-room-style herstelpogingen, zijn niet schaalbaar en voldoen niet aan de hoge verwachtingen van organisaties", zegt Bob Wambach, VP Product, Portfolio bij Dynatrace, in een reactie.

“Snelle actie is essentieel als er uitval is en organisaties moeten prioriteiten stellen om effectief te herstellen - ze moeten zich als eerste richten op het belangrijkste systeem. AI-gedreven technologie die in realtime werkt kan veel problemen voorkomen en de impact van incidenten minimaliseren wanneer deze zich voordoen. Organisaties die de kracht van causaal, generatief en voorspellende AI benutten, kunnen sneller herstellen van deze incidenten”

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!