Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2024

TikTok leidt juridische nederlaag in VS in zaak rond dood na challenge

Een vrouw kan TikTok verantwoordelijk stellen voor de dood van haar 10-jarige dochter nadat zij overleed na meedoen aan een TikTok-challenge, oordeelt een rechter in het Amerikaanse Philadelphia.

TikTok leidt juridische nederlaag in VS in zaak rond dood na challenge image

Het gaat om de zogeheten blackout-challenge, die eerder onderwerp was van diverse filmpjes op TikTok. In de filmpjes geven TikTokkers tips hoe mensen zich met behulp van allerlei voorwerpen kunnen laten flauwvallen. Dit zou hen een adrenalinekick geven.

'TikTok beval filmpjes aan'

De 10-jarige Nylah Anderson deed mee met de blackout-challenge en wurgde zichzelf na het kijken van een filmpje met een handtas. Haar moeder stelt dat TikTok schuldig is aan haar dood, doordat het platform filmpjes rondom deze challenge via zijn algoritme aanraden.

TikTok is het daarmee niet eens en wijst op een Amerikaanse federale wet die bepaalt dat onlineplatforms niet verantwoordelijk zijn voor content die derde op hun platform delen. De rechtbank oordeelde in eerste instantie in het voordeel van TikTok. De moeder ging hierop in beroep, waarna de rechter tot een ander oordeel komt. TikTok zou de filmpjes bewust en doelgericht hebben verspreid, en kan daarom wel worden aangeklaagd door de moeder.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!