Witold Kepinski - 31 augustus 2024

CrowdStrike in het vizier Congres VS na grootschalige storing

De ernstige IT-storing die wereldwijd ontstond door een defecte update van CrowdStrike in juli, leidt tot een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Op 24 september zal Adam Meyers, een topbestuurder van CrowdStrike, moeten verantwoording afleggen voor de gevolgen van deze wereldwijde uitval.

CrowdStrike in het vizier Congres VS na grootschalige storing image

De storing, die miljoenen apparaten wereldwijd platlegde, veroorzaakte grote verstoringen in diverse sectoren, waaronder de luchtvaart, gezondheidszorg en financiële dienstverlening. De maatschappelijke en economische impact was aanzienlijk.

Onderzoek naar oorzaken en gevolgen

Tijdens de hoorzitting zal de subcommissie voor Cybersecurity en Infrastructuurbescherming van het House Homeland Security Committee dieper ingaan op de oorzaken van de storing en de gevolgen ervan. Er wordt verwacht dat Meyers vragen zal moeten beantwoorden over de kwaliteitsscontrole van software-updates, de communicatie met klanten tijdens de crisis en de stappen die CrowdStrike heeft genomen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Financieel herstel, maar juridische onzekerheid

Ondanks de storing heeft CrowdStrike de verwachtingen voor het tweede kwartaal overtroffen. De totale omzet was 963,9 miljoen dollar, een stijging van 32%, vergeleken met 731,6 miljoen dollar in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024. De nettowinst was 47 miljoen dollar..

Het bedrijf heeft echter te maken met potentiële juridische gevolgen, waaronder een mogelijke rechtszaak van Delta Airlines. CrowdStrike stelt dat het stappen heeft ondernomen om de risico's te beperken en vertrouwt op verzekeringen.

Belang van cybersecurity in het vizier

De hoorzitting onderstreept het belang van cybersecurity en de gevolgen die een grootschalige storing kan hebben voor de samenleving en de economie. Het incident heeft opnieuw aandacht gevestigd op de kwetsbaarheid van onze digitale infrastructuur en de noodzaak om robuuste beveiligingsmaatregelen te treffen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!