Redactie - 01 september 2024

Internationale deepfake-scams bedreigen miljoenen wereldwijd

Palo Alto Networks heeft een alarmerende ontdekking gedaan: een uitgebreid netwerk van deepfake-scams die zich richten op miljoenen mensen wereldwijd

Internationale deepfake-scams bedreigen miljoenen wereldwijd image

De onderzoekers van het cybersecuritybedrijf hebben tientallen campagnes geïdentificeerd waarin deepfake-video's van bekende personen worden gebruikt om mensen te misleiden.

Gevarieerde aanpak

De scammers maken gebruik van een breed scala aan talen, waaronder Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Turks, Tsjechisch en Russisch, en richten zich op slachtoffers in verschillende landen, waaronder Canada, Mexico, Frankrijk, Italië, Turkije, Tsjechië, Singapore, Kazachstan en Oezbekistan. De onderwerpen van deze scams lopen uiteen van nepinvesteringsregelingen tot nep-weggeefacties van overheidsinstanties.

Eén groep, meerdere campagnes

Uit het onderzoek blijkt dat veel van deze campagnes waarschijnlijk worden uitgevoerd door dezelfde groep cybercriminelen. Ze maken gebruik van dezelfde infrastructuur en tactieken, wat suggereert dat ze een gecoördineerde aanpak hanteren.

Snelle verspreiding

De scammers maken gebruik van honderden domeinen om hun campagnes te verspreiden. Deze domeinen worden gemiddeld meer dan 114.000 keer per dag bezocht. Dit toont aan hoe snel en effectief deze campagnes zich verspreiden.

Generatieve AI in dienst van cybercriminaliteit

De gebruikte deepfake-video's zijn gemaakt met behulp van generatieve AI-technologie, waardoor ze steeds realistischer worden. Dit maakt het voor slachtoffers steeds moeilijker om de nepvideo's te onderscheiden van echte beelden.

Bescherming tegen deepfake-scams

Palo Alto Networks benadrukt het belang van proactieve bescherming tegen dit soort aanvallen. Klanten van het bedrijf zijn beter beschermd dankzij Advanced URL Filtering, een technologie die websites blokkeert die worden gebruikt om deepfake-scams te verspreiden.

Conclusie

De opkomst van deepfake-scams vormt een ernstige bedreiging voor de online veiligheid. Het is van cruciaal belang dat zowel individuen als organisaties zich bewust zijn van deze dreiging en de juiste maatregelen nemen om zich te beschermen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!