Wouter Hoeffnagel - 02 september 2024

Rusland waarschuwt Frankrijk: 'Maak van zaak tegen Durov geen politiek vervolging'

De Russische autoriteiten waarschuwen Frankrijk dat de vervolging van Telegram-topman Pavel Durov 'niet mag veranderen in een politieke vervolging'.

Rusland waarschuwt Frankrijk: 'Maak van zaak tegen Durov geen politiek vervolging' image

Durov wordt in Frankrijk beschuldigd van een reeks misdrijven. Het gaat onder meer medeplichtigheid aan drugshandel en de verspreiding van kinderporno doordat Telegram hier niet actief tegen zou optreden. Ook zou hij met Telegram geweigerd hebben om de autoriteiten te voorzien van documenten in juridische onderzoeken, terwijl dit wel verplicht is. Daarnaast zou Durov zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen van winsten uit criminele bendes. Denk echter ook aan het aanbieden, voorzien en importeren van cryptografische tools of diensten, zonder hiervan melding te maken.

Durov werd onlangs aangehouden op een luchthaven in Frankrijk. De topman, die sinds 2021 over de Franse nationaliteit beschikt, kan vijf jaar celstraf opgelegd krijgen. De Franse president Emmanuel Macron ontkende eerder al dat Frankrijk met de arrestatie de vrijheid van meningsuiting wil inperken. Ook sprak Macron met klem tegen dat het gaat om een politieke vervolging. Het Kremlin liet zich eerder al kritisch uit over de arrestatie, en doet hier nu dus een schepje bovenop door Frankrijk te waarschuwen de zaak niet in een politieke vervolging te laten uitmonden.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!