Witold Kepinski - 03 september 2024

Elasticsearch is weer volledig open source

Elastic, het bedrijf achter de populaire zoek- en analyse-engine Elasticsearch, heeft bekendgemaakt dat de software weer volledig open source is. Na een periode van drie jaar waarin de licentie was aangepast vanwege een conflict met Amazon Web Services (AWS), keert Elasticsearch terug naar de oorspronkelijke open source licentie, AGPL.

Elasticsearch is weer volledig open source image

In 2021 besloot Elastic de licentie van Elasticsearch aan te passen vanwege een juridisch geschil met AWS. Het bedrijf wilde hiermee meer controle krijgen over het gebruik van zijn software en voorkomen dat grote cloudproviders zoals AWS er misbruik van zouden maken. Hoewel deze verandering in eerste instantie voor enige onrust zorgde in de open source-gemeenschap, heeft het volgens Elastic ook geleid tot een positieve ontwikkeling. Amazon heeft namelijk een eigen versie van Elasticsearch ontwikkeld, waardoor de afhankelijkheid van Elastic bij veel bedrijven is verminderd.

Terug naar de basis

Na een periode van drie jaar heeft Elastic geconcludeerd dat de situatie op de markt is gestabiliseerd en dat het bedrijf weer kan terugkeren naar zijn roots als open source bedrijf. Door Elasticsearch opnieuw onder de AGPL-licentie aan te bieden, wil Elastic de open source-gemeenschap versterken en de ontwikkeling van de software versnellen.

Wat betekent dit voor gebruikers?

Voor bestaande gebruikers van Elasticsearch verandert er in principe niets. Ze kunnen blijven werken met de versie die ze al gebruiken. Nieuwe gebruikers hebben nu de keuze uit verschillende licenties, waaronder de oorspronkelijke AGPL-licentie.

Voordelen van de terugkeer naar open source:

  • Meer transparantie: Door de open source licentie wordt de code van Elasticsearch toegankelijk voor iedereen, waardoor het gemakkelijker wordt om bugs te vinden en op te lossen.
  • Meer innovatie: Een grotere open source community kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe features en verbeteringen.
  • Meer keuzevrijheid: Gebruikers hebben nu meer keuzevrijheid in de licentie die ze willen gebruiken.

Conclusie

De terugkeer van Elasticsearch naar open source is goed nieuws voor de open source-gemeenschap. Het laat zien dat Elastic blijft geloven in de kracht van open source software en dat het bedrijf bereid is om samen te werken met de community om Elasticsearch verder te ontwikkelen aldus Elastic.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!