Witold Kepinski - 03 september 2024

Broadcom zet met VMware in op private cloud, irriteert hyperscalers

Broadcom, de nieuwe eigenaar van VMware, heeft tijdens de VMware Explore conferentie in Las Vegas een duidelijke visie geschetst voor de toekomst van cloud computing: een toekomst waarin private clouds de boventoon voeren.

Broadcom zet met VMware in op private cloud, irriteert hyperscalers image

Hock Tan, ceo van Broadcom, vertelde het publiek, waaronder ook Nederlandse IT-resellers tussen zaten, dat hij workloads terug wilt halen uit de public cloud en deze te verplaatsen naar private cloud omgevingen gebaseerd op VMware's Cloud Foundation. Deze strategie heeft echter geleid tot frictie met de grote cloud providers zoals AWS, Microsoft Azure en Google Cloud.

Tan beargumenteert dat private clouds meer controle, flexibiliteit en kostenbesparingen bieden dan public clouds. Daarnaast wil het bedrijf de afhankelijkheid van de grote cloudproviders verminderen.

De uitspraken van Tan hebben voor ophef gezorgd in de tech-industrie. Hyperscalers zijn niet blij met de aanval op hun businessmodellen. Broadcom zelf erkent dat deze strategie niet zonder risico's is, maar is ervan overtuigd dat het de juiste keuze is voor klanten.

Wat betekent dit voor klanten?

Voor VMware klanten betekent dit dat er meer geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de VMware Cloud Foundation (VCF) suite. Broadcom belooft klanten en betrokken partners een naadloze hybride cloud-ervaring te creëren, waarbij klanten hun workloads zowel on-premises als in de cloud kunnen draaien.

Hoewel de ambities van Broadcom ambitieus zijn, zijn er ook uitdagingen. Het overtuigen van klanten om te migreren van public naar private clouds is niet eenvoudig. Daarnaast moeten de technische uitdagingen van het creëren van een naadloze hybride cloud-omgeving worden overwonnen. VMware ontwikkelt daarom momenteel een uniforme Software Development Kit (SDK) voor zijn belangrijkste hybride cloudproducten. Deze nieuwe SDK heeft als doel om het voor ontwikkelaars makkelijker te maken om automatiseringen te creëren voor VMware-clouds, door het gebruik van consistente API's en een uniforme aanmeldprocedure.

Strijd laait op

De strijd tussen private en publieke clouds lijkt weer op te laaien. Broadcom's strategie om VMware te positioneren als de leidende aanbieder van private cloud oplossingen zal de komende jaren ongetwijfeld voor veel discussie zorgen. Het blijft afwachten of Broadcom erin slaagt om zijn ambitieuze doelen te realiseren.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!