Wouter Hoeffnagel - 03 september 2024

Autoriteit Persoonsgegevens legt Clearview boete van 30,5 miljoen euro op

Het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI is door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beboet met een recordbedrag van 30,5 miljoen euro. De privacywaakhond stelt dat het bedrijf op grote schaal zonder toestemming foto's van Nederlanders heeft verzameld om een gigantische gezichtsdatabase op te bouwen.

Autoriteit Persoonsgegevens legt Clearview boete van 30,5 miljoen euro op image

Deze database is vervolgens verkocht aan onder meer opsporingsdiensten, waardoor mensen ongemerkt kunnen worden geïdentificeerd en gevolgd. Volgens de AP is dit een ernstige inbreuk op de privacy en is het gebruik van gezichtsherkenning op deze manier ontoelaatbaar.

"Gezichtsherkenning is een zeer ingrijpende technologie, die je niet zomaar mag loslaten op iedereen ter wereld", meldt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Staat een foto van jou op internet – en voor wie geldt dat niet? – dan kun je in de database van Clearview terechtkomen en worden gevolgd. Dit is geen doemscenario uit een griezelige film. En ook niet iets wat alleen in China zou kunnen."

'Laat dit vooral niet verder gaan'

Clearview meldt zijn diensten alleen te leveren buiten de Europese Unie (EU). "Dat is al erg genoeg", aldus Wolfsen. "Laat dit vooral niet verder gaan. We moeten een heel duidelijke grens trekken bij verkeerd gebruik van dit soort technologie."

Wolfsen waarschuwt Nederlandse organisaties voor het gebruik van de diensten van Clearview. "Clearview overtreedt de wet en gebruikmaken van de diensten van Clearview is daarmee illegaal. Nederlandse organisaties die Clearview gebruiken, kunnen dan ook fikse boetes van de AP verwachten", aldus Wolfsen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!