Extended Reality-sector: Strategisch beleid en steun nodig
Extended Reality (XR), de overkoepelende term voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), is niet meer weg te denken uit ons leven. Nederland is op dit vlak koploper, blijkt uit een rapport van OASIS, Media Innovation Hub, DutchXR en ROM Utrecht Region.
De partijen analyseren in het rapport de wereldwijde XR-markt. Hieruit blijkt dat Nederland een sterke positie heeft opgebouwd op het gebied van kennis, onderzoek en ontwikkeling van XR-toepassingen. Met name in sectoren als de zorg, het onderwijs en de industrie worden XR-technologieën steeds vaker ingezet om processen te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te creëren.
Van landbouw tot gezondheidszorg
XR wordt niet alleen toegepast in de creatieve industrie, maar ook in meer traditionele sectoren. In de landbouw bijvoorbeeld wordt XR gebruikt om boeren te helpen bij het monitoren van gewassen en het optimaliseren van productieprocessen. In de gezondheidszorg wordt XR ingezet voor trainingen, diagnostiek en therapieën.
Het aantal Nederlandse bedrijven dat zich bezighoudt met XR groeit snel. Het rapport voorspelt dat de Nederlandse XR-markt in 2029 een waarde van €597,4 miljoen zal hebben. Om deze groei te versnellen, is het volgens de onderzoekers van cruciaal belang dat overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen nauwer samenwerken.
Steun nodig voor doorontwikkeling
Annet Kloprogge van ROM Utrecht Region: “De XR-sector kan niet vanzelf doorontwikkelen, daar is steun voor nodig. We hebben nu de unieke mogelijkheid om onze positie als test- en experimenteerland verder te verbeteren. Voor onze organisatie, die tevens sterk betrokken is bij de ontwikkeling van ecosystemen in bouw en zorg, is XR een noodzakelijke stap. Wij zetten ons dan ook intensief in om XR in de regio te profileren als sleuteltechnologie, dat doen we samen met de mediasector en kennisinstellingen. XR vereist specifieke vaardigheden, kennis en inzichten. Tijdens het opstellen van het rapport rees de vraag: hoe kunnen we dit onderwerp op nationaal niveau op een relevante en effectieve manier op de agenda zetten? Hiervoor zijn gesprekken met overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven noodzakelijk. Dit vraagt om gericht beleid.”
Jan Verwoerd, Board Member bij DutchXR: “De agenda en roadmap die in het rapport beschreven wordt, biedt strategische stappen om de XR-sector in Nederland te versterken en uit te breiden. In ons land worden technologieën zoals VR, AR en MR breed ingezet, van gezondheidszorg tot onderwijs en van entertainment tot e-commerce. Deze veelzijdigheid onderstreept hoe XR-technologieën geïntegreerd worden in zowel het dagelijks leven als in professionele werkprocessen, wat bijdraagt aan effectiviteit, betrokkenheid en nieuwe vormen van interactie en beleving. Het is belangrijk te investeren in innovatie en technologieontwikkeling, opleiding en werkgelegenheid, marktintegratie en het bevorderen van samenwerking en communicatie. Dan versterken we niet alleen ons nationale XR-ecosysteem en de ontwikkeling van de diverse toepassingsdomeinen, maar kunnen we ook een belangrijke rol spelen op de mondiale XR-markt.”