Wouter Hoeffnagel - 03 september 2024

China wil met investeringsfonds lokale chipproductie versterken

De lokale overheid van het Chinese Beijing zet een investeringsfonds van een miljard euro op gericht op chipproductie. Het fonds is bedoeld om chipproductie op Chinese bodem te versterken.

China wil met investeringsfonds lokale chipproductie versterken image

Het Aziatische land heeft al langer te maken met exportbeperkingen, die de toegang tot geavanceerde chips beperken. De beperkingen zijn ingesteld door diverse Westerse landen waaronder Nederland, onder druk van de Verenigde Staten (VS). Zo meldde Bloomberg onlangs nog op basis van bronnen dat Nederland de export van onderdelen voor chipmachines naar China door ASML verder wil inperken. Het Veldhovense bedrijf mag al langer diverse geavanceerde chipmachines niet leveren aan het land.

Afhankelijkheid afbouwen

Door chipproductie op eigen bodem te stimuleren willen de Chinezen hun afhankelijkheid van het buitenland wat betreft chips afbouwen, en meer zelfvoorzienend worden op dat gebied.

Het investeringsfonds is opgezet Zhongguancun Development Group, dat in handen is van de Chinese staat. Beijing Integrated Circuit Industry Investment Fund beschikt in totaal over 8,5 miljard Yuan (omgerekend ongeveer een miljard euro), melden lokale Chinese media. Het fonds komt onder beheer te staan van Beijing Zhongguancun Capital Fund Management, een dochteronderneming van Zhongguancun Development Group.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!