04 september 2024

Cloud en cost-management

Als je oud genoeg bent om met één van de eerste time sharing systemen (G.E. Mark III, draaide op GE-600 series mainframe en werd tot eind jaren 70 veel gebruikt) gewerkt te hebben via een teletype machine kijk je steeds kritischer naar beloftes die grote IT reuzen doen. “Met deze oplossing neemt de business-user zelf het roer in handen” en “de cloud is goedkoper” zijn daar goede voorbeelden van.

Cloud en cost-management image

Als “goedkoper” een beetje te simpel is voorgesteld, wat is dan wel het juiste argument voor een cloud strategie?

Soms moet je even een stapje terugnemen. Als iemand je aanbiedt om jouw IT Infrastructuur voor een groot gedeelte over te nemen inclusief alle risico’s, en ze beloven een meer flexibele, schaalbare, betrouwbare en veiliger IT-Infrastructuur, en ze willen er zelf ook nog wat aan verdienen, dan wordt het uiteindelijk niet goedkoper. Natuurlijk kunnen bepaalde kosten over meer gebruikers “uitgesmeerd” worden, maar toch.

Laagdrempelig

Automatisch opschalen in tijden van grote drukte. Met een simpel vinkje een server initialiseren of een service activeren, het is allemaal nogal laagdrempelig als je in “de cloud” zit. Maar het is niet anders dan de strategie van dure A-merken op ooghoogte in de supermarkt; u wordt verleid tot hogere uitgaven, doordat het aanschaffen zo simpel mogelijk is gemaakt.

Vervolgens worstelen we met “cloud server abandonment” of “zombie servers”, services die “even” aangezet zijn om iets te testen en nooit meer uitgezet worden, of “zombie users” die al lang niet meer bij ons werken en te veel afgenomen licenties omdat die nieuwe afdeling ontzettend snel zou groeien, maar dit uiteindelijk nooit gebeurde.

Cloud Cost Manager

Dat bovenstaand een probleem is wordt wel bewezen omdat de functie CCM (Cloud Cost Manager), als hoofd van het Cloud Cost Control Center, steeds vaker als vacature te zien is. Zodra je iemand gaat betalen om de kosten omlaag te brengen doe je dat alleen maar als er genoeg bezuinigd kan worden om zo’n afdeling in stand te houden.

Ook de afhankelijk van cloud zorgt ervoor dat de prijzen van storage en andere zaken in de afgelopen jaren soms excessief zijn gestegen. Maar als cloud zo duur is, waarom doen we het dan? De antwoorden zijn simpel: gemak, omdat “iedereen het doet” en omdat we zelf de juiste expertise niet meer in huis hebben of willen hebben.

Consequenties

De tijden zijn veranderd. Niet iedere organisatie kan of wil zich nog langer een eigen IT staf permitteren. En dat heeft z'n consequenties want opnieuw moeten we van alles leren; de discipline om ongebruikte resources simpelweg uit te zetten, een strenge licentiediscipline, goed onderhandelen met cloud-leveranciers, en een “early warning system” als kosten overschreden worden.

Maar ook de realisatie dat een betere dienstverlening, lagere personeels- en opleidingskosten, een stabiele infrastructuur en minder zorgen over specialistendie voor extra salaris de organisatie verlaten nu eenmaal niet gratis zijn.

IT is een kostenpost, of het nu over een on-prem oplossing of de cloud gaat. En net als bij iedere andere kostenpost bent u er verantwoordelijk voor dat u geen geld uitgeeft aan onnodige zaken. En dat is in een aanloopperiode echt niet zo simpel.

De juiste kant van de balans

Maar door het implementeren van cloudoplossingen die ervoor zorgen dat u zelf geen dure specialisten meer in huis hoeft te hebben, zoals digitale integraties, slaat de balans al snel de goede kant op. U krijgt sneller wat u nodig heeft, u hoeft niet meer te vertrouwen op eigen staf die eigenlijk geen specialist zijn op deze specifieke technologie en u heeft weer een paar zorgen minder. Minder zorgen over kosten en personeel dat ontslag neemt of met pensioen gaat, geen onderhouds- en upgrade kosten van de software, geen kosten voor de monitoring etc.

Cloud kan ook veel besparen, als je maar met de juiste dingen van start gaat.

Door: Marcel den Hartog, Trend & Development Expert bij Enable U

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!