Witold Kepinski - 05 september 2024

Telecombedrijven aan de macht: de toekomst van connectiviteit ligt aan de edge

De wereld van de connectiviteit staat op de drempel van een revolutie. Telecombedrijven, samen met hun partners, nemen de leiding in de race naar de edge, oftewel de rand van het netwerk. Door de kracht van edge computing te benutten, openen zich nieuwe mogelijkheden voor innovatie en groei in diverse sectoren, zo meldt Canalys.

Telecombedrijven aan de macht: de toekomst van connectiviteit ligt aan de edge image

Wat is edge computing?

Edge computing betekent dat dataverwerking en -opslag plaatsvindt dichter bij de bron, in plaats van in grote, centrale datacenters. Dit zorgt voor lagere latentie, hogere bandbreedte en betere beveiliging.

De rol van partners

Canalys voorspelt dat in 2024 maar liefst 91% van de uitgaven in de telecommunicatiesector via partners zal lopen. Deze partners, zoals systeemintegrators en softwareleveranciers, zullen een cruciale rol spelen bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe edge-oplossingen. Denk aan toepassingen als slimme steden, industrie 4.0 en zelfrijdende auto's.

De voordelen van edge computing

  • Lagere latentie: Ideaal voor toepassingen die snelle responstijden vereisen, zoals autonome voertuigen en augmented reality.
  • Hogere bandbreedte: Steeds meer data wordt gegenereerd, edge computing kan deze datastromen beter verwerken.
  • Betere beveiliging: Door data dichter bij de bron te verwerken, wordt het risico op datalekken verminderd.
  • Duurzaamheid: Edge computing kan bijdragen aan een duurzamere IT-infrastructuur door energieverbruik te optimaliseren.

De rol van hyperscalers

Ook de grote cloudproviders, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van edge computing. Ze werken samen met telecombedrijven om edge-diensten aan te bieden.

De toekomst

De toekomst van connectiviteit wordt bepaald door de edge. Telecombedrijven en hun partners hebben de kans om een leidende rol te spelen in deze ontwikkeling. Door te investeren in edge computing kunnen ze nieuwe markten aanboren en hun klanten innovatieve oplossingen bieden

Klik hier voor link naar het rapport van Canalys.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!