Witold Kepinski - 04 september 2024

Canalys: Intel AI PC strategie wint momentum met Lunar Lake processors

Met de lancering van Lunar Lake-processors wint Intel aan momentum op weg naar zijn doel om 100 miljoen AI-pc's te leveren tegen het einde van 2025. In een video-interview en blog geven Canalys analisten Ishan Dutt en Kieren Jessop inzicht in de kansen en uitdagingen die voor ons liggen.

Canalys: Intel AI PC strategie wint momentum met Lunar Lake processors image

Eerder dit jaar stelde Intel een ambitieus doel om zijn AI PC-segment te laten groeien, met als doel om 100 miljoen Core Ultra-aangedreven pc's te leveren tegen het einde van 2025. Nu, een half jaar na de start van dit initiatief, sprak Canalys Principal Analyst Ishan Dutt in een video interview met Todd Lewellen, Vice President en General Manager van PC Ecosystem bij Intel, om de voortgang van het bedrijf in de groei van de AI PC-categorie te bespreken voorafgaand aan de lancering van Lunar Lake en de vooruitzichten voor de toekomst.

Intel is op weg om zijn doel van 100 miljoen te halen

Verzendingen van AI-pc's met Intel Core Ultra zijn in Q2 2024 meer dan verdubbeld, met een nog steilere stijging die in de tweede helft van het jaar wordt verwacht. Sinds de lancering van Meteor Lake in december 2023 heeft Intel meer dan 15 miljoen Intel Core Ultra-chips naar OEM's verzonden. Todd Lewellen bevestigde de toewijding van de chipgigant om meer dan 40 miljoen AI-pc's te verzenden tegen het einde van het jaar en 60 miljoen in 2025. Canalys voorspelt dat het AI-pc-aandeel zal groeien van minder dan 10% van de Windows-pc-markt in 2024 tot 30% in 2025 en 50% in 2026.

De volgende generatie AI PC-chipserie van Intel, Lunar Lake, werd gelanceerd op IFA 2024. Op basis van de aankondiging voldoet het aan de vereisten van Microsoft om de apparaten die het van stroom voorziet te classificeren als Copilot+-pc's en zal het te zien zijn in meer dan 80 nieuwe pc-modellen van 20 OEM-partners. Intels nieuwste chip, gepositioneerd in de premium notebookcategorie, zal het opnemen tegen Qualcomms Snapdragon X-serie en AMD's Ryzen AI, en levert een aanzienlijke verbetering in TOPS-prestaties vergeleken met Meteor Lake. Dit is een belangrijke mijlpaal op Intels routekaart, omdat het ervoor zorgt dat zijn enorme klantenbestand kan worden uitgerust om te profiteren van de nieuwste en beste AI-functies op het apparaat, terwijl het ook profiteert van verbeteringen in prestaties en efficiëntie. Nu Intel en anderen later dit jaar en gedurende volgend jaar nog meer generaties uitbrengen, voorspelt Canalys dat de prijsopslag voor AI-pc's zal dalen. Zelfs in Q4 2024 zullen Windows AI-pc's met een ASP onder de US$ 800 de leveringen van die boven de US$ 800 in volume inhalen.

Enthousiasme van ISV's is een goed voorteken voor AI PC-differentiatie

Intels omvang en betekenis in het pc-ecosysteem maken het een belangrijke speler in het stimuleren van acceptatie en het aanmoedigen van ontwikkelaars om te bouwen op wat Intel ziet als een nieuw platform. Lewellen benadrukte de opwinding in de industrie en zei: "We werken momenteel met 150 ISV's en brengen iets meer dan 350 nieuwe AI-functies op onze AI-pc-platforms." Intels betrokkenheid bij ISV's, die het delen van co-engineering- en ontwerpbronnen naast technische expertise omvat, heeft geleid tot de ontwikkeling van honderden AI-functies, wat duidt op een sterke betrokkenheid van het ecosysteem. Dit zal van vitaal belang zijn om aanzienlijk gedifferentieerde ervaringen naar de AI-pc-categorie te brengen. Lewellen merkt op dat er meer dan 130 AI-functies worden ontwikkeld om alleen op de NPU te draaien. Maar als er een enkele "killer"-functie of suite van applicaties zal zijn die interesse wekt, zal dat waarschijnlijk komen van toekomstige Windows-mogelijkheden in plaats van van applicaties van derden, waardoor de aankondiging van Lunar Lake's afstemming op de Copilot+ pc-vereisten van Microsoft een broodnodige ontwikkeling is voor Intel.

De vooruitgang van Intel is veelbelovend, maar er blijven uitdagingen bestaan

Intel en zijn partners hebben laten zien dat AI-pc's vanuit een hardwareperspectief prestatieverbeteringen zullen opleveren en nieuwe use cases zullen ontsluiten. Maar er moet nog werk worden verricht om verschillende klantsegmenten duidelijk te maken waarom ze deze nieuwe machines precies nodig hebben en hoe de hardwareverbeteringen zich vertalen in tastbare voordelen.

In de commerciële ruimte is deze uitdaging wellicht gemakkelijker te navigeren, aangezien de voordelen van AI-pc's beter zichtbaar zijn voor de productiviteit van eindgebruikers. In combinatie met een aankomende commerciële pc-vernieuwingscyclus, voornamelijk gedreven door het einde van de Windows 10-ondersteuning in oktober 2025, neemt het bewustzijn van IT-besluitvormers over deze apparaten toe. Hun potentieel om een ​​kosteneffectiever eindpunt te zijn voor AI-projecten van ondernemingen, wat hybride inferencing tussen client en cloud mogelijk maakt, is een aantrekkelijk voordeel. Bovendien worden de beheerbaarheid en beveiliging van het wagenpark ook verbeterd met deze apparaten. Dit zijn belangrijke factoren nu bedrijven manieren beginnen te verkennen om algemene LLM's aan te vullen met eigen gegevens of inhoud om Retrieval-Augmented Generation (RAG) uit te voeren voor speciaal gebouwde AI-assistentie.

In de consumentensector zijn de barrières waarschijnlijk moeilijker te overwinnen. Consumentenuitgaven aan pc's blijven relatief zwak en de use cases voor AI-pc's zijn nog steeds niet duidelijk en overtuigend. Andere factoren, zoals verbeterde prestaties en met name batterijduur, zullen consumenten waarschijnlijk eerder overtuigen. Bovendien is een zorg voor het Windows-ecosysteem dat Apple's leiderschap in premium consumentenmarkten bij deze prijspunten sommige gebruikers van Windows zou kunnen weglokken.

Naarmate we 2025 en verder ingaan, zal het succes van Intels strategie afhangen van het vermogen om zijn productroadmap uit te voeren, het bewustzijn van relevante use cases voor verschillende gebruikerspersona's te bevorderen en kwantificeerbare voordelen aan te tonen, zoals het verhogen van ROI en het verlagen van TCO voor commerciële klanten. Met de lancering van Lunar Lake zullen de komende kwartalen van cruciaal belang zijn om te bepalen of Intel momentum kan opbouwen om het tijdperk van de AI-pc die het voor ogen heeft echt te ontsteken en terug te vechten tegen de hernieuwde concurrentiedreiging van zijn rivalen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!