Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

Gartner brengt Hype Cycle for Digital Government Services uit

Zes technologieën bieden binnen vijf jaar transformationele voordelen voor digitale overheidsdiensten, verwacht Gartner. Het gaat om digitale werknemerservaring (DEX), AI-code-assistenten, generatieve AI (GenAI), generatieve ontwerp-AI, voorspellende analyses bij de overheid en werkstijlanalyses.

Gartner brengt Hype Cycle for Digital Government Services uit image

"Het digitaal leveren van diensten blijft een prioriteit in de transformatieplannen van de overheid", zegt Daniel Snyder, Sr Director Analyst, AI Leader. “Deze technologieën zullen CIO’s bij de overheid helpen de kloof te overbruggen tussen de doelstellingen van digitale innovatie en de uitvoering ervan tegen de strategische doelstellingen. Gezamenlijk zullen ze een cruciaal element zijn voor leidinggevenden bij het afstemmen van technologische innovatie op de missieresultaten om gelijke tred te houden met de groeiende verwachtingen van burgers.”

Deze Hype Cycle for Digital Government Services presenteert innovatieve en opkomende technologieën en praktijken die essentieel zijn voor overheden om digitale transformatie-initiatieven te implementeren en volwassen te maken die uiteindelijk tot betere bedrijfsresultaten leiden.

Figuur 1: Hypecyclus voor digitale overheidsdiensten, 2024

Bron: Gartner (september 2024)

Digitale werknemerservaring

Gartner voorspelt dat multidisciplinaire digitale werkplekteams die bedrijfs- en technologierollen combineren tot 2027 50% meer kans hebben om positieve resultaten te behalen dan teams die alleen door IT worden gevormd.

DEX-strategieën maken gebruik van best practices op het gebied van ervaring, zoals persona's, het in kaart brengen van het traject en de stem van de werknemer, met als doel het vergroten van de digitale behendigheid, aantrekken en behouden van waardevol talent en werknemers te helpen bedrijfsresultaten te behalen. Een holistische, gecoördineerde benadering van DEX voor zowel IT- als niet-IT-partners kan digitale frictie minimaliseren, silo's verkleinen en de digitale behendigheid en het welzijn van medewerkers maximaliseren. Werknemers die zeggen dat hun relatie met IT meer inhoudt dan ondersteuning bij break/fix support, zullen hun organisatie twee keer zo vaak aanbevelen als een goede werkplek.

"Uiteindelijk stelt een DEX-strategie overheidsmedewerkers in staat nieuwe manieren van werken aan te nemen door technologiefrictie te minimaliseren, betekenisvolle adoptie te ondersteunen, gebruiks- en prestatiestatistieken toe te passen en voortdurende aanpassingen door te voeren", aldus Snyder.

AI-codeassistenten

AI-codeassistenten, geïntegreerd in ontwikkelaarstools, gebruiken vooraf getrainde modellen om te communiceren met softwareontwikkelaars via natuurlijke taal en codefragmenten. Ze genereren, analyseren, debuggen, repareren, refactoring van code, creëren documentatie en vertalen code tussen talen. Deze assistenten kunnen worden aangepast aan de specifieke codebasis en documentatie van een organisatie, wat afhankelijk van specifieke gegevens voor hun regio van cruciaal belang kan zijn voor overheidsinstanties van lokaal tot federaal niveau.

"AI-codeassistenten verbeteren, in tegenstelling tot hun voorgangers, de snelheid van ontwikkelaars en versnellen het oplossen van problemen door codeproblemen uit te leggen en op te lossen", licht Snyder toe.

Om deze reden voorspelt Gartner dat in 2028 75% van de enterprise software-ingenieurs AI-code-assistenten zal gebruiken, ten opzichte van minder dan 10% begin 2023.

Generatieve AI

De zakelijke focus verschuift van enthousiasme rond basismodellen naar gebruiksscenario's die de ROI stimuleren. De meeste GenAI-implementaties zijn momenteel laagrisicovol en intern. Met de snelle vooruitgang van productiviteitstools en AI-beheerpraktijken kunnen organisaties volgens Gartner GenAI inzetten voor meer kritische gebruiksscenario’s in verticale sectoren en wetenschappelijke ontdekkingen. Op de langere termijn zullen door GenAI ondersteunde gespreksinterfaces de commercialisering van technologie vergemakkelijken en AI en andere technologieën democratiseren, voorspelt de marktonderzoeker.

Generatieve ontwerp-AI

Generatief ontwerp AI is een technologie die AI gebruikt om autonoom ontwerpopties te genereren op basis van door de gebruiker gespecificeerde parameters en beperkingen. Deze AI maakt gebruik van algoritmen om snel door talloze variaties te itereren, ontwerpen te optimaliseren om de best mogelijke resultaten te bereiken en tegelijkertijd vast te houden aan vooraf gedefinieerde doelen, die vaak een belangrijk onderdeel zijn van overheidsdiensten en de efficiëntie in het ontwerpproces te verbeteren.

De technologie bestaat al als ondersteuning op functieniveau voor ontwerpers van gebruikerservaringen en front-end-ontwikkelaars, zoals intelligente ontwerpsuggesties=. Gartner voorspelt dat de technologie zich op de korte termijn ontwikkeld tot een tool voor volledig digitaal productontwerp en front-end-ontwikkelingsmogelijkheden.

Voorspellende analyses in de overheid

Voorspellende analyses bij de overheid maakt gebruik van machine learning, modellering en simulatie. Het zet interne en externe gegevens in om informatie te leveren voor de ontwikkeling van overheidsbeleid, het optimaliseren van overheidsprocessen en verbeteren van de realtime besluitvorming. Het verantwoorde en ethische gebruik van voorspellende analyses bij de overheid vereist zorgvuldigheid en due diligence om de impact van vooroordelen die inherent zijn aan alle datasets te beperken.

Snelle, nauwkeurige en veilige beslissingen zijn van cruciaal belang voor de resultaten in alle takken van de overheid. Met voorspellende benaderingen kunnen de consequenties van beslissingen van tevoren worden overwogen en kunnen plannen indien nodig nauwkeurig worden aangepast. Dit levert betere resultaten op tegen een lager risico dan een reactieve aanpak. Om het vertrouwen van het publiek te behouden en verantwoording af te leggen, moet het op transparante wijze worden ingezet.

Workstyle Analytics

IT-leiders die digitale werkplekinvesteringen afstemmen op de huidige en gewenste niveaus van volwassenheid en algemene digitale ambities verminderen tot 2027 de verspilling die gepaard gaat met ontijdige en ongeschikte activiteiten met 50%, voorspelt Gartner. Zij zetten hiervoor workstyle analytics (WSA) in, een discipline die IT-, HR- en bedrijfsgegevens over hoe werknemers werken synthetiseert om de complexe relatie tussen technologische investeringen, werknemerservaring en bedrijfsresultaten te begrijpen en optimaliseren.

Om betere inzichten en resultaten voor bedrijven en werknemers te genereren, moeten organisaties gegevens verzamelen en analyseren om te begrijpen hoe technologische investeringen werknemers en bedrijfsresultaten beïnvloeden. Dit aangezien budgetten en uitgaven fundamenteel zijn voor digitale overheidsdiensten.

Meer informatie is voor klanten van Gartner in 'Hype Cycle for Digital Government Services, 2024.' Daarnaast deelt de marktonderzoeker aanvullende overheidstrends tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo, 's werelds belangrijkste conferentie voor CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en -deelnemers zullen de technologie, inzichten en trends verkennen die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, waaronder AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse en leiderschap van leidinggevenden.

Aankomende data en locaties voor Gartner IT Symposium/Xpo zijn:

  • 9-11 september 2024 | Gold Coast, Australië
  • 21-24 oktober 2024 | Orlando, FL
  • 28-30 oktober 2024 | Tokio, Japan
  • 4-7 november 2024 | Barcelona, ​​Spanje
  • 11-13 november 2024 | Kochi, India
Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!