Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

Algemene Onderwijsbond pleit voor landelijke AI-richtlijn

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil een landelijke richtlijn voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de klas. De richtlijn moet onder andere het bewustzijn van AI op scholen en in documenten vergroten en kennisverschillen tussen onderwijsinstellingen verkleinen.

Algemene Onderwijsbond pleit voor landelijke AI-richtlijn image

Dat meldt de AOb aan de NOS. Ze wijst op verschillende risico's die het gebruik van AI op scholen met zich meebrengt. Zo kunnen techbedrijven invloed krijgen op het lesmateriaal en kunnen gevoelige gegevens op straat belanden. Generatieve AI stelt leerlingen ook in staat om onder andere werkstukken te genereren.

"We gebruiken AI al in de klas, maar we weten eigenlijk niet goed hoe we er in het onderwijs mee om moeten gaan", zegt AOb-vicevoorzitter Jelmer Evers tegen de NOS. "De risico's van AI zijn groot. Door het te gebruiken als school maak je het normaal. Dan moet je wel goed weten welke invloed het heeft. Zeker omdat het om kinderen gaat, moet je extra voorzichtig zijn."

Concept op komst

De AOb werkt momenteel aan een concept voor een AI-richtlijn. Ook wil het andere organisaties betrekken bij het onderwijs, waaronder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

"AI biedt kansen om het leren te personaliseren en om leraren te ondersteunen bij hun werk. Maar ik zie dat de snelle ontwikkeling van AI tegelijkertijd zorgen oproept", meldt Staatssecretaris Mariëlle Paul van Funderend Onderwijs en Emancipatie in een reactie aan de NOS. "Ik begrijp die zorgen heel goed. Wat mij betreft ligt de sleutel vooral bij de manier waarop de docent in de klas hiermee omgaat."

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!