Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

FTC stuurt dagvaarding naar Nvidia in mededingingsonderzoek

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stuurt dagvaardingen naar Nvidia en een aantal andere partijen. Het verdenkt Nvidia van het overtreden van mededingingswetgeving.

FTC stuurt dagvaarding naar Nvidia in mededingingsonderzoek image

Dit meldt persbureau Bloomberg. De dagvaardingen zijn onderdeel van een lopend mededingingsonderzoek naar de Amerikaanse hardwarefabrikant. De FTC stuurde eerder al als onderdeel van dit onderzoek vragenlijsten naar diverse partijen, waaronder Microsoft en OpenAI. De dagvaardingen die het nu uitstuurt verplicht de bedrijven te reageren op deze vragenlijsten.

Overstap naar concurrenten moeilijker gemaakt

Centraal in het onderzoek staat de vraag in hoeverre Nvidia het voor klanten moeilijker maakt over te stappen naar concurrenten. Ook de overname van RunAI door Nvidia speelt daarbij een rol. De FTC onderzoekt ook in hoeverre Nvidia klanten die exclusief voor chips van het bedrijf kiezen aantrekkelijker prijzen en leveringsvoorwaarden biedt.

Het nieuws is op de beurs slecht ontvangen; de waarde van het aandeel Nvidia is met ruim 9 procent gedaald, waarmee ruim 279 miljard dollar aan beurswaarde verloren is gegaan.

Nvidia verdedigt zich

Nvidia zelf ontkent alle beschuldigingen en stelt dat het zijn marktleidende positie te danken heeft aan innovatie en hard werken. Het bedrijf benadrukt dat zijn producten uniek zijn en dat klanten vrijwillig voor Nvidia kiezen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!