Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

Starlink gaat toegang tot X in Brazilië blokkeren

Starlink gaat de toegang tot X in Brazilië toch blokkeren. Het bedrijf weigerde dit eerder en eiste dat het eerst weer toegang kreeg tot geblokkeerde bankrekeningen.

Starlink gaat toegang tot X in Brazilië blokkeren image

X voert al langer een juridische strijd in Brazilië. Rechter Alexandre de Moraes gaf X eerder opdracht tot het blokkeren van een aantal accounts en verwijderen van content die is geclassificeerd als desinformatie en haatzaaiende uitlatingen. X weigerde hieraan gehoor te geven en noemde de opdracht 'censuur'.

Het social media-platform kreeg onlangs van rechter De Moraes een ultimatum opgelegd. Het kreeg daarbij 24 uur de tijd om een wettelijke vertegenwoordiger in het land te benoemen. Bij weigering zou het platform verboden worden in het Zuid-Amerikaanse land. X weigerde dit, waarna de toegang tot X geblokkeerd werd.

Bankrekeningen bevroren

Deze blokkade betekent in de praktijk dat internet services providers (ISP's) de toegang tot X moeten blokkeren. Het besluit geldt daarmee ook voor Starlink, dat eveneens in handen is van X-topman Elon Musk. Starlink weigerde dit echter, en eiste dat de rechter eerst bankrekeningen van Starlink weer toegankelijk maakte. Deze rekeningen zijn geblokkeerd om X-topman Musk te dwingen boetes die zijn opgelegd aan X te betalen. In totaal gaat het om drie miljoen dollar aan boetes.

Wel is Starlink een juridische procedure gestart bij het Braziliaanse Hooggerechtshof om het bevriezen van zijn bankrekeningen terug te draaien. Het noemt het blokkeren van de bankrekeningen een 'illegale behandeling'.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!