Wouter Hoeffnagel - 06 september 2024

Rijk is populairste werkgevers onder hbo-studenten

De Rijksoverheid is de populairste werkgever onder HBO-studenten in Nederland, gevolgd door Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg, de Politie en ASML. Waar onder MBO-studenten het Rijk nog op de 6e plaats stond en de Politie op nummer 1, zijn de rollen nu omgedraaid.

Rijk is populairste werkgevers onder hbo-studenten image
Het Rijk staat op nummer 1 en de Politie is terug op de 3e plaats. Defensie staat op de 5e plaats, terwijl het onder MBO-studenten op de tweede plaats stond. ASML doet het erg goed onder HBO-studenten, waar het dit jaar net niet de top 17 haalde onder MBO-doelgroep (nummer 19). Een werkgever die zich expliciet richt op technische en ICT-studenten en op het gebied van technische dienstverleners heeft geen concurrenten in de top 22.

De doelgroep HBO studenten heeft een ander profiel dan de MBO en WO opleidingen. Gezondheidszorg en hospitality zijn bijvoorbeeld veel sterker vertegenwoordigd qua opleidingen. Dit is ook direct terug te zien in de favoriete werkgevers die genoemd worden, zoals GGZ, Bureau Jeugdzorg, Radboud Universiteit, UMC Utrecht, Maxima MC, de GGD en Achmea. Maar ook de gemeente Amsterdam en Leeuwarden doen het goed en overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst en UWV. 13 van de 22 geselecteerde werkgevers zijn non-profit organisaties.

Verder valt op dat banken (ABN AMRO, Rabobank) en reisorganisaties (TUI, KLM, Travelpro) het bij deze doelgroep beter doen dan bij de MBO-doelgroep. Sterkere en bredere werkgeversmerken met een sterkere aanwezigheid op de campus zoals Deloitte worden ook genoemd door de doelgroep.

Top 22

Top-22 van meest favoriete werkgevers onder hbo-studenten

  1. Het Rijk
  2. GGZ
  3. Politie
  4. ASML
  5. Defensie
  6. ABN AMRO
  7. Bureau Jeugdzorg
  8. TUI
  9. KLM
  10. Belastingdienst
  11. UWV
  12. Radboud Universiteit
  13. Gemeente Amsterdam
  14. UMC Utrecht
  15. TravelPro
  16. Rabobank
  17. Deloitte
  18. Achmea
  19. Amazon
  20. GGD
  21. Máxima MC
  22. Gemeente Leeuwarden
Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!