Redactie - 05 september 2024

Voorstel voor omstreden Chatcontrol versoepeld, maar dat is slechts tijdelijk

Deze week staat Chatcontrol, het voorstel om onze digitale communicatie massaal te controleren, op de Europese agenda. Een recente versie toont een lichte versoepeling van wat er voor de zomer op de planning stond. Maar die is slechts tijdelijk.

Voorstel voor omstreden Chatcontrol versoepeld, maar dat is slechts tijdelijk image

In een document op datum van 29 augustus, dat Politico kon bemachtigen, staat onder meer te lezen dat de detectie van bekende beelden van seksueel kindermisbruik (CSAM) nog steeds op de agenda staat, maar het scannen naar ‘nieuw’ materiaal niet. Dat is een interessante nuance want bekende beelden kunnen door middel van hashing worden herkend. In zo’n systeem kijkt een scan of een te verzenden beeld matcht met een database van eerder geïdentificeerde beelden. Het neemt het aspect weg waarbij met behulp van AI beelden worden beoordeeld. Dat laatste zou een zeer brede grijze gebied creëren waar context cruciaal is. Een foto van je kind in zijn of haar blootje naar je partner of de grootouders sturen zou immers ook als mogelijke kinderporno kunnen worden aanzien.

Maar uitstel is geen afstel. Verder in de tekst staat wel degelijk dat service providers en een nog op te richten Europees centrum moeten bijdragen aan de ontwikkeling van accurate en betrouwbare technologie om nieuwe vormen van CSAM en grooming (het contacteren van minderjarigen om hen tot seksuele daden te overtuigen) te detecteren. Dat wil min of meer zeggen dat er momenteel zal worden onderhandeld over een verzwakte versie van Chatcontrol die iets minder ver gaat. Maar wel met als doel om de maatregelen op termijn alsnog in te voeren als de technologie beter op punt staat. In beide gevallen blijft het neerkomen op een controlesysteem dat apps als WhatsApp, Signal, maar evenzeer hostingdiensten of andere internetdiensten moeten inbouwen. Ook als het gaat om versleutelde privécommunicatie tussen twee personen.

In samenwerking met Data News

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!