Redactie - 05 september 2024

'Rusland produceert microchips voor wapens met oude chipmachines van ASML'

Rusland zet oude chipmachines van ASML in voor het produceren van microchips, die onder meer gebruikt worden in wapens. Via tussenhandelaren in China zouden Russische bedrijven reserveonderdelen bemachtigen om deze machines aan de praat te houden.

'Rusland produceert microchips voor wapens met oude chipmachines van ASML' image

Dit meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. De chipmachines waarover de Russen beschikken zouden verouderd zijn en stammen uit de jaren negentig van de vorige eeuw en begin jaren nul. Het is onduidelijk over hoeveel chipmachines Rusland beschikt. ASML benadrukt in een reactie aan Trouw zich aan de wet te houden en al jaren geen chipmachines meer te leveren aan het land.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zouden nog zeker 170 reserveonderdelen voor chipmachines van ASML hun weg hebben gevonden naar Rusland. Zo wijst Trouw onder meer op een bedrijf in Sint-Petersburg en Moskou, dat deze onderdelen importeren. Zij zouden daarbij gebruik maken van buitenlandse tussenhandelaren, waarbij het met name gaat om Chinese bedrijven. Trouw wijst echter ook op een Servisch bedrijf dat zich hiermee bezig zou houden.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!