Redactie - 05 september 2024

VS klagen RT-werknemers aan voor financieren en aansturen van desinformatie

Twee Russische werknemers van het Russische staatsmedium RT zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor de Foreign Agents Registration Act (FARA) en witwassen. Het tweetal zou bijna tien miljoen dollar hebben uitgegeven aan de financiering en het beheer van een online contentcreatiebureau in de Amerikaanse staat Tennessee, dat onder andere video's verspreidde op TikTok, Instagram, X en YouTube.

VS klagen RT-werknemers aan voor financieren en aansturen van desinformatie image

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Het contentcreatiebureau zou bijna 2000 video's hebben verspreid die meer dan 16 miljoen keer zijn bekeken op YouTube. In veel gevallen bespreken de video's gebeurtenissen en actualiteiten op Amerikaanse bodem, waaronder onderwerpen met betrekking tot het Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse beleid, immigratie en inflatie. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de video's vaak bedoeld om verdeeldheid te zaaien in de Verenigde Staten (VS).

9,7 miljoen dollar

Beide RT-werknemers zouden onder valse identiteiten hebben gewerkt voor het in Tennessee gevestigde bedrijf, waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt. Een van de verdachten zou toezicht hebben gehouden op de publicatie van de video's. Het bedrijf zou zijn gefinancierd door RT; het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat RT tussen oktober 2023 en augustus 2024 ongeveer $ 9,7 miljoen heeft overgemaakt. Dit was goed voor ongeveer 90% van alle bankrekeningen van het contentcreatiebureau.

De twee verdachten zijn nog niet gearresteerd en worden nog steeds vermist. Als ze worden veroordeeld, kunnen ze tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen voor het overtreden van FARA, terwijl ze tot twintig jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor het witwassen van geld. De FBI onderzoekt de zaak. Meer informatie is hier beschikbaar. 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!