Wouter Hoeffnagel - 05 september 2024

EU, VS en VK zetten handtekening onder internationaal AI-verdrag

De Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) behoren tot de landen die een internationaal verdrag sluiten over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het doel is om een ​​juridisch kader te creëren voor het gebruik van AI-systemen. Het kader moet ruimte bieden voor innovatie, maar tegelijkertijd ervoor zorgen dat AI de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat niet ondermijnt.

EU, VS en VK zetten handtekening onder internationaal AI-verdrag image

Het verdrag werd ondertekend tijdens een conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het is een initiatief van de Raad van Europa. Andere landen wereldwijd kunnen zich bij het verdrag aansluiten. Naast de EU, de VS en het VK ondertekenen ook Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, de Republiek Moldavië, San Marino en Israël het AI-Verdrag.

Dit is een bindend verdrag dat een juridisch kader moet bieden voor de levenscyclus van AI-systemen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova is enthousiast over het verdrag en spreekt van een mijlpaal. Volgens Jourova zet het verdrag belangrijke stappen in de richting van het ontwerpen, ontwikkelen en inzetten van AI-toepassingen die onze waarden respecteren en de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat beschermen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!