Wouter Hoeffnagel - 05 september 2024

X staakt trainen van AI-model Grok met Europese data

X stopt definitief met het trainen van Grok met behulp van posts van Europese gebruikers. Dat heeft het socialmediabedrijf beloofd aan de Ierse privacywaakhond. Daarmee is ook een rechtszaak die de waakhond eerder tegen X had aangespannen, geseponeerd.

X staakt trainen van AI-model Grok met Europese data image

De Ierse Data Protection Commission (DPC) daagde X eerder voor de rechter omdat X naar verluidt zonder toestemming data van Europese gebruikers verzamelde en gebruikte om zijn AI-model Grok te trainen, zonder gebruikers expliciet om toestemming te vragen. Het ging hierbij onder meer om data van posts die Europese gebruikers op het platform plaatsten. De Oostenrijkse privacyorganisatie None Of Your Business (Noyb) diende eerder een klacht hierover in bij de Ierse waakhond.

X belooft nu definitief geen data van Europese gebruikers meer te gebruiken om Grok te trainen. De DPC meldt tevreden te zijn met deze toezegging. “De DPC hoopt dat het resulterende advies proactieve, effectieve en consistente Europese regelgeving van dit gebied in bredere zin mogelijk zal maken. Het zal ook de behandeling ondersteunen van een aantal klachten die zijn ingediend bij/doorgestuurd naar de DPC met betrekking tot een reeks verschillende gegevensbeheerders, voor doeleinden die verband houden met de training en ontwikkeling van verschillende AI-modellen", aldus vice-voorzitter Dale Sunderland van de Ierse DPC.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!