Witold Kepinski - 07 september 2024

Steeds meer overheidswebsites en -apps toegankelijk

De digitale toegankelijkheid van Nederlandse overheidswebsites en -apps is in een stroomversnelling geraakt. Uit de halfjaarcijfers van DigiToegankelijk, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, blijkt dat het aantal toegankelijkheidsverklaringen met een A- of B-status significant is gestegen.

Steeds meer overheidswebsites en -apps toegankelijk image

Steeds meer overheidsorganisaties slagen erin om aan de wettelijke eisen voor digitale toegankelijkheid te voldoen. Dit is mede te danken aan de inzet van softwareleveranciers die gratis onderzoeksrapporten publiceren. Deze rapporten helpen overheden bij het onderbouwen van hun toegankelijkheidsverklaringen en het behalen van een A- of B-status.

Verbeterde data en betere focus

Ook de kwaliteit van de data in het Dashboard DigiToegankelijk is verbeterd. Door het corrigeren van onjuiste informatie en het verwijderen van overtollige gegevens is een betrouwbaarder beeld ontstaan van de digitale toegankelijkheid in Nederland. Daarnaast heeft DigiToegankelijk de focus gelegd op het verbeteren van het webbeheer en het verduidelijken van eigenaarschap bij websites met een E-status.

Signaleringsbrieven werken

De signaleringsbrieven die DigiToegankelijk aan bestuurders heeft verstuurd, hebben een positieve uitwerking gehad. Veel organisaties zijn na ontvangst van de brief actief aan de slag gegaan om hun digitale producten toegankelijker te maken.

DigiToegankelijk

DigiToegankelijk is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat overheidsorganisaties ondersteunt bij het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. Door middel van het aanbieden van tools, kennis en advies helpt DigiToegankelijk om Nederland digitaal toegankelijker te maken voor iedereen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!