Witold Kepinski - 09 september 2024

Steeds meer bedrijven omhelzen duurzaamheid strategie

Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven dragen actief bij aan duurzaamheid, blijkt uit de SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024. Dit grootschalige, datagedreven onderzoek, uitgevoerd door Innovatiespotter in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, laat zien hoe diep duurzaamheid is verankerd in de Nederlandse economie.

Steeds meer bedrijven omhelzen duurzaamheid strategie image

In een tijd waarin de roep om duurzaam ondernemen luider klinkt dan ooit, biedt de monitor een uniek inzicht in hoe Nederlandse bedrijven deze uitdaging aangaan. Innovatiespotter analyseerde gegevens van alle 2,8 miljoen geregistreerde bedrijven in Nederland en identificeerde meer dan 55.000 bedrijven met duurzaamheidsindicatoren.

SDG’s als belangrijke pijlers voor bedrijven Bijna 2.900 van de geïdentificeerde duurzame bedrijven benoemen specifiek één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s) als onderdeel van hun duurzaamheidsambities. Met name SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie), SDG 8 (Waardig werk) en SDG 13 (Klimaatactie) worden veel genoemd. Deze bedrijven zetten zich actief in voor efficiënter gebruik van grondstoffen, het verminderen van de druk op het milieu, waardig werk voor iedereen en het aanpakken van de klimaatcrisis.

Andere belangrijke observaties uit de monitor zijn:

· Bij de 55.000 duurzaamheidsinitiatieven zijn de gemiddelde omvang en leeftijd van de betrokken bedrijven relatief hoog. Het betreft dus voornamelijk gevestigde bedrijven.

· 27% van de bedrijven is betrokken bij meer dan één duurzaamheidsinitiatief.

· Voornamelijk gevestigde bedrijven vermelden een SDG op hun website: de gemiddelde omvang van deze bedrijven is 62 FTE en de gemiddelde leeftijd is 31 jaar.

· Bedrijven die een SDG noemen, noemen ook vaak één andere duurzaamheidsclaim.

· Ruim de helft van de bedrijven die een SDG noemen, zijn ook innovatief en hebben Circulaire Economie als het voornaamste Innovatiethema.

· De industriële sector noemt de SDG’s relatief vaak en de sector bouwnijverheid noemt de SDG’s relatief weinig.

Data

Data als basis om bedrijven te helpen verduurzamen Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator voor de SDG’s, onderstreept het belang van de monitor: "Data is een cruciale basis om bedrijven te helpen met verduurzamen. Met instrumenten zoals de SDG- en Duurzaamheidsmonitor kun je elkaar beter vinden en partnerschappen sluiten, wat essentieel is voor het aanpakken van de uitdagingen waar we samen voor staan."

Betere beslissingen voor beleidsmakers Gea Vellinga van Innovatiespotter is tevreden met het eindresultaat: “Door grote hoeveelheden data te analyseren, kunnen we een breed en gedetailleerd overzicht bieden van het duurzaamheidslandschap. Daarmee stelt het rapport beleidsmakers in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, wat bijdraagt aan het behalen van de SDG’s tegen 2030.”

Het eerste allesomvattende onderzoek De SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024 is het eerste allesomvattende onderzoek dat kwantitatief inzicht biedt in de aanwezigheid van de SDG's en andere duurzaamheidsinitiatieven binnen Nederlandse bedrijven.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!