Johan van Leeuwen - 09 september 2024

Emile Stam, Open Line en Antoine Stelma, Connected Data Group: 'Data is het bindmiddel voor optimale samenwerking'

Open Line nam in 2022 Connected Data Group over, nadat de twee bedrijven in de jaren daarvoor al veel samenwerkten. Open Line is specialist in managed cloud services, Connected Data Group in data. Dat blijkt een perfecte combinatie. Het resulteert nu in een gezamenlijk ‘kindje’: Connected Data Cloud. Ideaal voor bedrijven die meer datagedreven willen werken, maar die daarin wel ontzorgd willen worden, zo leggen Emile Stam (links op de foto) en Antoine Stelma (rechts op de foto) uit.

Emile Stam, Open Line en Antoine Stelma, Connected Data Group: 'Data is het bindmiddel voor optimale samenwerking' image

Emile Stam is de CCO van Open Line. “We zijn een managed cloud dienstverlener. We leveren as-a-service-diensten waarmee we klanten maximaal ontzorgen.” Het bedrijf heeft ongeveer 330 medewerkers en meer dan honderd klanten: vooral zorgorganisaties, lokale overheden, waterschappen, sociale huisvesters en bedrijven in de logistiek en industrie. Stam: “We focussen ons op beheer en technische ondersteuning en zorgen voor integraties die bij de klant passen. In nagenoeg alle gevallen zijn dat hybride cloudoplossingen. Met onze klantteams zitten we dicht op klanten en hebben we altijd oog voor de momenten die voor hen allerbelangrijkst zijn. Denk bijvoorbeeld aan Black Friday voor een logistieke klant, maar ook aan een herdenkingsdag voor een gemeente. Dat zijn echt momenten waarop alles moet kloppen en er geen digitale verrassingen mogen zijn.”

Logische combinatie

Antoine Stelma was in 2017 samen met Erik Fransen oprichter van Connected Data Group. Het bedrijf is sinds 2022 onderdeel van Open Line, maar de samenwerking gaat al langer terug, zegt Stelma. “Dat is ooit begonnen met een data analytics-platform bij een groot ziekenhuis in Utrecht. Wij zijn goed in het ontwerpen van de data-architectuur en de analytische toepassingen, maar je hebt ook een partner nodig die ervoor zorgt dat zo’n platform kan presteren. Zo leerden we Open Line kennen. Dat eerste project was meteen al heel succesvol en daarna volgden er nog veel meer. In de zorg, maar ook in heel andere sectoren. We hebben klanten als woningcorporatie Woonbron en scheepspompenfabrikant Marflex. Samen met Open Line kunnen we klanten nu echt één volledige service leveren.”

Connected Data Groep gebruikt nog steeds de eigen naam, met het achtervoegsel ‘een Open Line bedrijf’. Het heeft meerdere proposities, legt Stelma uit. “De eerste is ‘Grip op Data’. Bij bedrijven brengen we allerlei mensen data bij elkaar. Wij hanteren het data management framework van DAMA International, dat ervoor zorgt dat klanten data veel sneller en met hogere kwaliteit op de juiste manier kunnen organiseren en gebruiken. Zo kunnen ze datagedreven werken. De tweede propositie is ‘Inzicht in Data’. Hoe haal je meerwaarde uit data? Denk aan het combineren van B2B- en B2C-data. Door data slim te koppelen en krachtige algoritmen toe te passen kun je processen optimaliseren. Daarnaast maken we onze klanten ‘Vaardig met Data’ via onze Connected Data Academy, waar eigenlijk de roots van ons bedrijf liggen. We zien klanten als sparringpartners en dan is het belangrijk dat je dezelfde taal kunt spreken. Het framework van DAMA speelt daarin een grote rol. De afgelopen jaren hebben we de DAMA Certified Data Management Professional-certificering met veel succes in Nederland op de kaart gezet en honderden dataprofessionals naar tevredenheid opgeleid en gecertificeerd.”

Simpeler, sneller, toegankelijker en voorspelbaarder

De overname van Connected Data Group door Open Line heeft nu een concreet resultaat: de Connected Data Cloud. “Dat is ons gezamenlijke kindje”, lacht Stam. Stelma: “We leveren een platform dat nu draait in de private cloud van Open Line, maar dat ook in de verschillende publieke clouds kan draaien. Binnen die Connected Data Cloud bieden we hulpmiddelen voor virtueel datamanagement. Het helpt je om grip op je data te krijgen. Een belangrijk onderdeel daarvan is datavirtualisatie. Daarmee hoef je data niet meer centraal te verzamelen. Met behulp van een intelligent model kun je die vanaf verschillende plekken ophalen op het moment dat je het nodig hebt. Dat geeft meer flexibiliteit. Daarnaast heeft de Connected Data Cloud een multifunctionele database in het hart zitten om allerlei soorten data op te slaan en te kunnen verwerken, waarbij we onder meer de Data Vault-methode hanteren om data voor langere tijd uniform en auditeerbaar vast te leggen. Daarmee ondersteun je datagedreven werken optimaal. Uiteraard bieden we daarbij krachtige oplossingen voor analyse van de data, van standaardrapportages tot machine learing en artificial intelligence.”

De Connected Data Cloud wordt as-a-service aangeboden. Support is een belangrijk onderdeel van die dienst. Stelma: “Onze gespecialiseerde servicedesk kan, als de klant dat wil, 24 uur per dag support leveren. We kunnen dat ook als een managed service aanbieden. Gaat er iemand op vakantie of vertrekt er iemand uit de organisatie? Dan kunnen we dat opvangen en zo de continuïteit waarborgen. Ik merk dat veel klanten de functionele mensen in dienst houden, maar dat ze het verzamelen van data volledig uitbesteden. Daarnaast zorgen we er met de as-a-service variant voor dat de klant geen eigen infrastructuur hoeft te bouwen én in te richten, wat vaak toch een stevige investering is.”

Stam benadrukt hoe belangrijk de overname van Connected Data Group voor Open Line is. “Data ligt aan de basis van AI en veel andere innovaties. Vanuit klanten krijgen we steeds meer vragen over het omgaan met data. Het is lastig voor hen om door de bomen het bos nog te zien. Dat is wel nodig om snel de juiste beslissingen te kunnen maken. Connected Data Group vindt op een slimme manier het pad door dat bos heen. Onze combinatie biedt veel voordelen, vooral ook voor klanten. Iemand die bijvoorbeeld in de zorg werkt, wil bezig zijn met zorgvraagstukken, niet met het aan elkaar koppelen van databronnen en het maken van rapportages. Maar die persoon wil wel iets doen met data. Wat kun je bijvoorbeeld leren van medicijngebruik? Met de Connected Data Cloud maken we dat allemaal simpeler, sneller, toegankelijker en voorspelbaarder.”

Goed beschermen

Security is daarbij uiteraard een belangrijke component. Stelma: “Data wordt een asset en die asset moet natuurlijk goed beschermd worden. Open Line heeft heel veel verstand van security, met de juiste certificeringen. En het heeft een eigen SOC (Security Operations Center, red.) en NOC (Network Operations Center, red.) in Valencia. Tot op desktopniveau kunnen we bepalen wie er wat mag zien en onder welke omstandigheden. Met behulp van AI zien we snel of daar afwijkingen in zijn.”

AI brengt ook securityuitdagingen met zich mee, vult Stam aan: “Door het gebruik van AI, zoals Copilot, zijn security en datagovernance nog belangrijker geworden. Veel bedrijven bewaren al hun data, maar als je daarmee vervolgens je AI-modellen traint heeft dat weinig waarde. De kwaliteit van data moet kloppen. Grote bedrijven hebben daar grote teams met data-analisten voor in dienst, maar het middensegment heeft die luxe niet. Daar helpt Connected Data Cloud bij.”

Het gecombineerde verhaal van Open Line en Connected Data Group slaat aan, zegt Stam. “We zien een sterk toenemende vraag naar datagedreven werken en datagedreven zorg. Data is uiteindelijk het bindmiddel voor optimale samenwerking.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!