Wouter Hoeffnagel - 10 september 2024

Heathrow kiest Databricks Data Intelligence Platform voor beheersen passagierstromen

Heathrow, de grootste luchthaven in Europa, kiest het Data Intelligence Platform van data- en AI-bedrijf Databricks om hun data centraal te beheren. Dit ter ondersteuning van het voorspellen en beheersen van hun passagiersstromen.

Heathrow kiest Databricks Data Intelligence Platform voor beheersen passagierstromen image

Jaarlijks reizen er zo'n 82 miljoen passagiers en 460,000 vluchten via deze luchthaven. Om dat te beheersen, vertrouwt Heathrow op ruim 26 TB aan data voor kritieke realtime besluitvorming. Dit omvat data over passagiersaantallen, vluchten, luchtvaartmaatschappijen, seizoensprestaties en verkeers- en weerpatronen — allemaal cruciale data voor het dagelijkse vliegverkeer.

Heathrow beschikte al over forecastingmogelijkheden, ook voordat de luchthaven met Databricks in zee ging. Om het volledige potentieel van hun forecasting te realiseren, wilde Heathrow haar data-aanpak verder verfijnen met tools voor het trainen van gebruikers, data governance en -beveiliging, en de training van machine learning-modellen (ML).

Gebaseerd op lakehouse-architectuur

Heathrow centraliseert de data- en analyticsactiviteiten op het Databricks Data Intelligence Platform op Azure. Dit platform is gebouwd op een lakehouse-architectuur en biedt een open, uniform fundament voor alle data en governance. Het Data Intelligence Platform wordt aangedreven door een Data Intelligence Engine die de unieke data van een organisatie goed kan begrijpen.

Hiermee beschikt Heathrow over de benodigde rekenkracht voor geavanceerde AI- en ML-toepassingen – te beginnen met het forecastingmodel voor passagiersstromen. In slechts een jaar tijd heeft Heathrow hun forecastingproces van twee weken teruggebracht naar slechts vier uur, terwijl de foutmarge is afgenomen van 30% naar 10%. Dit stelt de luchthaven in staat om efficiënter te werken en de productiviteit te verhogen.

Met behulp van het forecastingmodel in Databricks kan Heathrow voorspellend onderhoud, schoonmaak en onderbrekingen in de dienstverlening plannen tijdens rustige periodes. Hierdoor zijn Heathrow’s teams beter voorbereid op de drukke reisperiodes, zodat ze proactief en efficiënter de passagiersstromen kunnen beheersen.

“Databricks helpt ons met efficiëntere en nauwkeurigere forecasting dan ooit tevoren. Nu krijgen passagiers en andere stakeholders een hoger serviceniveau in een veel efficiëntere luchthaven”, zegt Andrew Isenman, Head of Technology, Cloud & Data bij Heathrow.

Dataverwerking stroomlijnen voor accurate forecasting

Met het Databricks Data Intelligence Platform is Heathrow in staat geweest zijn data-architectuur te versimpelen, security te verbeteren en analytics- en AI-werkzaamheden efficiënter uit te voeren. Als gevolg hebben de datateams van Heathrow meer ruimte om zich te focussen op innovatie en het verbeteren van de klantervaring. Andere belangrijke successen zijn:

  • Data governance: De luchthaven implementeert datagovernance met Databricks Unity Catalog om data en AI-samenwerking te verenigen binnen een uniform beheermodel. Dit bevordert veilig en consistent datagebruik binnen de gehele luchthaven.
  • Krachtige compute: Dankzij externe computatie kan de luchthaven sneller opschalen, waardoor algemene forecasts verder in de keten kunnen worden gedeeld als begrijpelijke analyses waar medewerkers zelf mee aan de slag kunnen. Deze nieuwe mogelijkheid zorgt ook voor drastisch snellere inzichten.
  • Samenwerking tussen teams: deelbare code en data-inzichten bevorderen de samenwerking tussen teams. Daarnaast heeft Heathrow Power BI geïntegreerd met Databricks om data vanuit het data lakehouse op te nemen in dashboards en visualisaties voor bedrijfsrapportages.
  • Certificeringsmogelijkheden: Databricks-gebruikers bij Heathrow maken gebruik van de zelfstudiemogelijkheden en certificeringen via de Databricks Academy voor een vliegende start van de interne ingebruikname.
  • Modelmonitoring en data-uitwisseling: Heathrow gebruikt MLflow om ML-modellen van ontwikkeling tot productie te monitoren en verspreiden. De teams kijken bovendien naar Databricks Delta Sharing voor data-uitwisseling met luchtvaartmaatschappijen, grondafhandelaars en andere bedrijven van Heathrow. Ze zijn bovendien in de beginfase van de opzet van een center of excellence voor doorlopende ondersteuning van de data- en AI-strategie.

“Data-gedreven, nauwkeurige forecasts zijn onmisbaar in de reis- en hospitalitysector. Duizenden vluchten zijn er iedere dag weer volledig afhankelijk van dat dit goed gebeurt”, zegt Michael Green, VP en Head of Northern Europe bij Databricks. “Met het Data Intelligence Platform is Heathrow in staat om toekomstige passagiersaantallen te doorgronden en er in hun planning op te anticiperen, wat resulteert in een betere dienstverlening voor passagiers en veel grotere operationele efficiëntie.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!