Redactie - 10 september 2024

Smartphones op komst met tweevoudig vouwbaar scherm

Deze week verschijnt naar verluidt het eerste toestel met tweevoudig vouwbaar scherm. De primeur is waarschijnlijk voor de Huawei Mate XT, die eerder al in een video werd geteasd. Maar ook de concurrentie lijkt zwaar in te zetten op – even ademhalen – ‘triple-screen dual-folding’ telefoons.

Smartphones op komst met tweevoudig vouwbaar scherm image

Als de geruchten kloppen, ziet de Huawei Mate XT dinsdag het levenslicht. De Chinese fabrikant hoopt zo ongetwijfeld (een beetje) de aandacht af te leiden van de nieuwe iPhone 16 die Apple maandagavond zal onthullen. Dat wordt, voor alle duidelijkheid, géén foldable. Volgens insiders staat de eerste vouwbare iPhone (en/of iPad) pas ten vroegste voor 2026 gepland.

Huawei maakte er de afgelopen weken niet bepaald een geheim van dat er een dubbel vouwbare smartphone aan zat te komen. Richard Yu, topman van de Consumer Business Group, werd meermaals met het nieuwe gadget gespot, zoals hier tijdens een vlucht. En sinds enkele dagen staat dus de eerdergenoemde teaser online. Daaruit valt op te maken dat de Mate XT deel gaat uitmaken van het luxere Ultimate Design-gamma van de fabrikant. We merken een leerachtige achterkant op en zien het toestel verschillende keren als opgevouwen telefoon, maar slechts één keer in volle glorie, met de drie schermen naast elkaar. Die zouden samen een diagonaal hebben van zo’n 10-inch, al blijft dat een speculatie zolang Huawei zelf geen details vrijgeeft.

Einde van de tablet?

Er zijn aanwijzigen dat ook Xiaomi, Samsung en het bij ons minder bekende Tecno aan een gelijkaardige dual-folding smartphone werken. Het begin van een trend? Misschien wel, maar tegelijk voelt het alsof de techsector zich uit enthousiasme aan het voorbijsnellen is. Immers, zelfs de ‘gewone’ opvouwbare smartphone is vooralsnog geen groot succes. Daarvoor blijft de prijs simpelweg veel te hoog en voelt een foldable in de broekzak toch al snel te dik aan. Het is maar de vraag of een tweevoudig vouwbaar toestel aan die tekortkomingen tegemoet kan komen.

Toch zien we wel een mogelijke meerwaarde. Want met een drieledig scherm dat uitgevouwen richting de 10-inch gaat, kunnen de dual-foldings misschien wel een interessant alternatief vormen voor (compactere) tablets. Exit iPad, dus? Dat hangt af van hoe comfortabel de tabletervaring van zo’n tri-fold zal zijn. Wie op een hedendaagse foldable filmpjes afspeelt, krijgt bijvoorbeeld nog altijd te maken met zwarte balken boven en onder de video, of erger: een ongemakkelijk bijgesneden beeld. De vraag is of een drieledig scherm dergelijke problemen oplost.

Compacte batterij

En de afmetingen? Daar wordt hard aan gewerkt in de industrie. Tecno’s Phantom Ultimate 2 zou slechts elf millimeter ‘dik’ zijn – niet veel meer dan de bestaande opvouwbare smartphones. Dat bereiken de fabrikanten naar verluidt door de batterij compact te houden. Wat het effect daarvan is op de autonomie is nog maar de vraag, want een drievoudig scherm vergt behoorlijk wat energie – zeker als je gaat bingewatchen of gamen.

Daar komt bij dat een vouwbaar scherm kwetsbaar blijft. De scharnieren in de van de Phantom Ultimate zouden getest zijn om zeker 300.000 keer open- en dichtgevouwen te kunnen worden. Dat is veel, maar wel nog altijd 200.000 keer minder dan bij de ‘single foldable’ Honor Magic V3.

In samenwerking met Data News

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!