Wouter Hoeffnagel - 09 september 2024

Chinese autoriteiten kritisch over aanscherpen exportregels voor chipmachines

De Chinese autoriteiten zijn kritisch over het aanscherpen van de exportregels voor chipmachines van ASML naar het Aziatische land. Het roept Nederland op meer weerstand te bieden tegen Amerikaanse druk, en de gemeenschappelijke belangen van Nederlandse en Chinese bedrijven te beschermen.

Chinese autoriteiten kritisch over aanscherpen exportregels voor chipmachines image

Het reageert hiermee op de aankondiging van minister Klever van Buitenlandse Zaken dat voortaan voor de export van meer chipmachines van ASML een exportvergunning nodig is. De Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) vrezen dat China de geavanceerde chips die met de chipmachines van ASML geproduceerd kunnen worden inzetten voor het opbouwen van economisch en militair overwicht over westerse landen. Met de aanscherping van de exportregels wil de Nederlandse overheid zich heir tegen verweren.

De Chinese autoriteiten stellen echter dat Nederland de exportregels onder druk van de Amerikaanse overheid zijn ingevoerd, meldt onder meer de NOS. Het stelt dat de VS zich hierdoor isoleert, en daarmee ook China in een isolement plaatst. Ook waarschuwen de Chinese autoriteiten voor de impact van de maatregel om de stabiliteit van de wereldwijde keten van toeleveranciers en de chipindustrie.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!