Redactie - 10 september 2024

Fortinet en Exclusive Networks vieren 20 jaar samenwerking

Fortinet en Exclusive Networks vieren dit jaar 20 jaar samenwerking in Nederland. De bedrijven hebben zich zij aan zij ontwikkeld en het partnership kenmerkt zich door vertrouwen en het delen van brede kennis en ervaring. Aan het woord zijn Bas van Hoek, manager channel bij Fortinet Nederland en Paul de Jong, salesmanager bij Exclusive Networks, over de samenwerking en de ontwikkelingen binnen de oplossingen voor cybersecurity.

Fortinet en Exclusive Networks vieren 20 jaar samenwerking image

Van Hoek: “We kijken terug op twee decennia van hechte samenwerking waarin we elkaar uitstekend ondersteunden in onze groei. En dat doen we natuurlijk nog steeds. Ik heb door de jaren heen ervaren dat Exclusive Networks (voorheen TechAccess) een waardevolle partner is die goed met ons meedenkt op het gebied van sales- en marketingactiviteiten. Bovendien leggen ze een grote betrokkenheid en begrijp voor de vraagstukken van resellers aan de dag. Daarom ben ik ook enthousiast over de recente aanstelling van Paul de Jong. Hij heeft jarenlang bij resellerorganisaties gewerkt, en brengt een flinke dosis ervaring met zich mee. We gaan de komende jaren samen zeker mooie channelactiviteiten ontwikkelen.”

Dedicated teams

“Fortinet is de belangrijkste lijn die we voeren, wereldwijd, maar zeker ook in Nederland,” zegt De Jong. “We hebben een groot team waarmee we al onze partners kunnen ondersteunen. Dat bestaat uit een dedicated team van 15 Fortinet experts voor de binnen en -buitendienst, een Fortinet marketingteam en een groep technische experts. We assisteren resellers op meerdere manieren, een daarvan is pre-staging. Met deze dienst zorgen wij ervoor dat producten gebruiksklaar hun bestemming bereiken. Bovendien hebben we begin dit jaar een e-portaal voor Fortinet-producten opgetuigd, waarin resellers orders kunnen plaatsen, inzicht hebben in de status van hun bestellingen, nieuwe en oude facturen terugvinden, maar ook bijvoorbeeld een bepaald serienummer kunnen vinden. Alle informatie is nu met één muisklik toegankelijk.”

Samen de weg op

Fortinet en Exclusive Networks organiseren ook veel events samen, zoals roadshows en seminars. “De opkomst is altijd uitstekend, wat bewijst dat er bij partners grote interesse is in Fortinet”, vertelt De Jong. “Dat is niet verwonderlijk, want het portfolio van Fortinet gaat zowel de breedte als de diepte in en beantwoordt bijna elke behoefte van de eindklant.”

Paul de Jong

Enkele events die op stapel staan is NetSec, de jaarlijkse conferentie van Exclusive Networks die plaatsvindt op 17 september in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De distributeur bespreekt daar onder meer de nieuwste IT-innovaties binnen cybersecurity & cloud. Tijdens deze dag organiseert Fortinet verschillende technische break-outsessies rondom securitytrends en nieuwe producten. Op 25 september organiseren Exclusive Networks en Fortinet het OT Security webinar, gevolgd door het FortiSASE webinar op 27 september.

“Daarnaast bieden we maandelijks online Fortinet-trainingen, waar we onze partners informatie geven over de recente ontwikkelingen en dreigingen,” vult De Jong aan. “Deze zijn zeer nuttig voor wie op de hoogte wil blijven van het actuele cybersecuritylandschap.”

Productlijn van Fortinet

De presentaties en trainingen zijn volgens De Jong waardevol voor partners omdat het aanbod van Fortinet zich continue blijft ontwikkelen. “Tegenwoordig zien we dat onze partners bij eindgebruikers een breed scala aan oplossingen van Fortinet implementeren. Fortinet speelt namelijk snel in op ontwikkelingen, dat blijkt bijvoorbeeld uit oplossingen voor SASE en OT- beveiliging die Fortinet op de markt bracht. Ook het Fortinet Security Fabric-platform wordt zeer gewaardeerd door resellers. Hiermee geven ze klanten de mogelijkheid snel op te schalen, of de beveiliging in de breedte uit te rollen en te beheren.”

Volgens Van Hoek neemt ook de interesse in Secure LAN en WLAN-producten sterk toe. “We zien hier een mooie ontwikkelcurve en we verwachten zeker een groei in deze markt. FortiGuard SOCaaS (SOC as a Service) lopen ook erg goed. Veel bedrijven hebben nu eenmaal onvoldoende specialistische kennis in huis om het securityniveau zelfstandig op orde te houden. SOCaaS biedt daarvoor een uitkomst. Externe cybersecurity-experts bij onze partners monitoren de cloudomgeving, het netwerk, de apparaten en de logs op bedreigingen. Zo waarborgen organisaties een hoog beveiligingsniveau, terwijl de kosten worden verlaagd.”

Samenwerking in 2025

Het gebrek aan securityexperts creëert een interessante markt voor MSSP’s die hun technische kennis en oplossingen van Fortinet aanbieden als een dienst. Daar zitten volgens Van Hoek echter nog wel wat haken en ogen aan. “Een dienst ontwikkelen is een geweldig idee, maar het vraagt wel om een investering van kosten en tijd om het goed op te zetten. Er moet draagkracht zijn binnen de hele organisatie en een goede SLA is een voorwaarde. Bovendien is het essentieel dat de klant begrijpt wát je aanbiedt.”

Fortinet ondersteunt samen met Exclusive partners in het opzetten van services. De Jong: “Wij geven bijvoorbeeld inzicht in de prijs die een partner kan vragen voor de service, welke voorwaarden zij moeten stellen, hoe zij de dienst aantrekkelijk beschrijven, wat er buiten de scope valt en hoe zij de continuïteit kunnen borgen.”

“Experts van Exclusive Networks begeleiden de MSSP’s in dit proces en zijn daarin succesvol omdat zij de organisatie én de klanten van de Service Providers kennen”, voegt Van Hoek daaraan toe. “Dit laat goed zien hoe groot de rol is van een distributeur bij het ontplooien van de markt en het ondersteunen van onze gezamenlijke partners. Deze mooie relatie zal zich de aankomende jaren alleen nog maar verder ontwikkelen.”

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!